Dubaj lökte mélybe a forintot, este véget ért a gyengülés

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folyamatosan gyengült a forint, késő este - magyar idő szerint 23 óra előtt nem sokkal, szemben a reggeli 267 forinttal. A hazai deviza régiós társaival együtt került lejtőre, miután a nemzetközi piacokon a Dubajból érkező rossz hírek miatt eladási hullám söpört végig.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön stabilan gyengült a forint, már délelőtt 270 forint fölé kúszott az euró árfolyama a bankközi kereskedelemben a reggeli 267 forint körüli, illetve a szerda délutáni 268,15 forintos kurzus után. A forintgyengülés valamivel a 272 forint feletti szinteken megállt, este 19 óra körül, és késő este - 23 óra előtt is - ebben a tartományban járt a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

A régiós devizákkal együtt gyengülő forint három hete nem produkált hasonló mértékű értékvesztést, amely a nemzetközi piacokon kialakult hangulattal magyarázható. Bár az amerikai tőzsdék a hálaadás napja miatt zárva voltak csütörtökön, a világ többi tőzsdéjén az eladók vették kezükbe az irányítást, miután kiderült, komoly bajba került a vezető dubaji vállalat, a World Dubai.

A szóban forgó cég ugyanis több milliárd dollárnyi kötelezettség teljesítésének jövő májusra halasztását kérte hitelezőitől - jelentette a Reuters. A lépés része azon törekvésnek, hogy átstrukturálják az összesen 59 milliárd dollárral tartozó, állami tulajdonú Dubai World holding hitelállományát - a kormányzat a Deloitte tanácsadó céget bízta meg ennek levezénylésével. A dubaji problémák miatt elsősorban a bankrészvények keürltek eladósorba, amiben szerepet játszot az is, hogy a Credit Suisse elemzői szerint körülbelül 40 milliárd dollár összegű dubaji cégeknek nyújtott hitel visszafizetése kerülhet veszélybe.

A Dubajból érkező rossz hírek nyomán a befektetők kockázatvállalási kedve eltűnt, és a biztonságosnak tartott befektetések felé fordultak. A japán jen 14 hónapos csúcsra emelkedett a dollárral szemben, és más devizákhoz mérve is erősödött a szigetprszág fizetőeszköze. A svájci frank egészen 1,5009-ig erősödött az euróval szemben, majd - valószínűleg svájci jegybanki beavatkozásra - visszafordult. Az óvatossá váló befektetők szabadultak a magas kamatot kínáló, rizikósnak tartott devizáktól, és ez okozta az euró 5 forintos erősödését.