Hétfőn csökkenhet a magyar kamat

Vágólapra másolva!
Nagy meglepetés lenne, ha nem csökkentené hétfői ülésén a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), van olyan vélemény is, hogy rögtön 75 bázispontos lesz a vágás.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzői vélemények szerint bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői kamatdöntő ülésén folytatja a pénzügypolitikai enyhítést, de az újabb kamatcsökkentés mértékéről eltérnek a vélemények.

Egyes citybeli házak az eddigieknél agresszívabb kamatcsökkentést is elképzelhetőnek tartanak, mert szerintük akár deflációs kockázat is felmerülhet Magyarországon.

Ez utóbbiak közé tartozik a 4cast nevű gazdaságelemző és előrejelző cég, amely közölte: "erős esélyét" látja annak, hogy a monetáris tanács hétfőn 0,75 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát, vagyis "egy lépéssel továbbmegy a sziklaszilárd, fél százalékpontos csökkentést valószínűsítő piaci konszenzusnál".

A kamatszint csökkenését valószínűsíti hosszabb távon a Reuters legutóbbi elemzői felmérése is. A hírügynökségnek nyilatkozó piaci elemzők a 2009 decemberére vonatkozó októberi 6,5 százalékos átlagérték helyett jelenleg 6,13 százalékot várnak, ami nagy esésnek számít. A jövő év végére egyébként 5,57 százalékos az átlagos porgnózis, tehát a piac a jelen állapot szerint a jövő évre 0,5 százalékpontos vágást valószínűsít.