Nincs ítélet a deficitvitában

Vágólapra másolva!
Az inflációs adatot kedvezőbben látja a piac, mint egy hónapja, a kamatszintben pedig nagy a szórás az elemzői előrejelzésekben a Reuters felmérése szerint. A kormány és az ellenzék között dúló deficitvitában nincs egyértelmű álláspont: a piac az idei hiánycélt tarthatónak véli, de a jövő évit nem, és van olyan piaci szakértő is, aki akkora hiányt vár 2010-re, mint a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Az inflációs várakozásokat jelentős mértékben fogták vissza az elemzők: 2009 egészére ugyan csak 0,09 százalékkal adtak kisebb számot a szakértők (4,18 százalékot az októberi 4,27 után), de a 2010-es évre vonatkozó inflációs ütemet 3,66 százalékra prognosztizálják, míg egy hónapja még 3,88 százalékra - derülm ki a Reuters legfrissebb felméréséből.

A Magyar Nemzeti Bank által megállapított alapkamat kilátásait is eltérőn értékelik a különböző szakértők. A 2009 decemberére vonatkozó októberi 6,5 százalékos átlagérték helyett 6,13 százalékot várnak, ami szintén nagy esésnek számít. 2010 végére egyébként 5,57 százalékot, tehát a piac a jelen állapot szerint a jövő évre 0,5 százalékpontos vágást valószínűsít.

A gazdaság kibocsátása a piac várakozása szerint 4,91 százalékkal zsugorodik a negyedik negyedévben, míg 6,51 százalékkal az egész évre vonatkozóan. A harmadik negyedéves GDP rosszabb lett, mint amit a piac várt, ez látszik a friss előrejelzésben is: most növelték az visszaesés ütemére vonatkozó előrejelzésüket az októberi megkérdezéshez képest. A kormánnyal egyetemben 2010-re a piac sem vár növekedést, csak apróbb visszaesést (0,05 százalékost), ebben azonban optimistábbak az elemzők, mint egy hónapja.

A költségvetés hiányát tekintve úgy tűnik, hogy a piac elhiszi a Bajnai-kormánynak, hogy képesek lesz tartani az idei hiánycélt, ami 3,9 százalékos, ez ugyanis megegyezik az elemzői konszenzussal. A jövő évi hiányt azonban, még ha viszonylag kis mértékben is (4,3 százalék), de nagyobbnak valószínűsítik, mint a tervezett 3,8 százalék. A 20 megkérdezett elemző közt olyan is akadt, aki a Fidesz által emlegetett 7 százalékos hiányt várja 2010-re, ami azt is mutatja, hogy a vélemények között jelentős volt a szórás.

Az eurózónához való csatlakozással kapcsolatban nem sokat változott a piaci álláspont. Az előszobának tekintett árfolyamrendszert, az ERM-2-t 2011 második felére valószínűsítik, míg az euró átvételét 2014 nyarára. A forint euróhoz rögzítése, ami 15 százalékos kilengést engedne meg az árfolyamban, a szakértők szerint 266,25-ös szint körül történhet meg. Van, aki 250 forintos eurót feltételez erre az időpontra, van aki 290 forintost, tehát egyértelmű konszenzusról nem beszélhetünk.