Vitatkoznak a Fed döntéshozói

Vágólapra másolva!
Nézeteltérés volt az amerikai Fed a kamatdöntő ülésén arról, hogy meghosszabbítsák, vagy lezárják a jelzáloggal támogatott papírok felvásárlását. Ez derült ki az amerikai jegybank (Fed) szeptember 23-án véget ért kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán este nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank a várakozásoknak megfelelően ezen az ülésen nem változtatott alapkamatán. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

Ben Bernanke Fed-elnök és kollégái végül is úgy döntöttek, hogy lassítják az 1,25 ezer milliárd dolláros programot, amelynek keretében egyebek között a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitelező intézetektől vásárol jelzálogpapírokat az amerikai központi bank. Egyúttal arról is döntöttek,hogy a vásárlási időszakot március végéig kitolják az eredetileg tervezett idei év vége helyett.

A jegyzőkönyv szerint a gazdasági élénkülés gyorsulását várták a program kibővítésétől az e mellett kardoskodó kamatdöntők. Mások szerint erre nincs szükség, mert a gazdaság így is az élénkülés útjára lépett.