Veszteséges a baltiak legnagyobb hitelezője

Vágólapra másolva!
Több mint 65 milliárd forintnak megfelelő veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben a Swedbank, a balti országok lakosságának legnagyobb hitelezője.
Vágólapra másolva!

A svéd bank vesztesége a második negyedévi 2,01 milliárd korona után július és szeptember között 2,58 milliárd korona (65,7 milliárd forint) volt adó után. Egy évvel korábban, a balti térség gazdasági felfutásának idején még 3,1 milliárd korona nyereséget ért el a bankcsoport, amely legfőbb riválisa, az ugyancsak svéd SEB bank mellett uralja a lakossági hitelezés piacát Lettországban, Észtországban és Litvániában.

Az összesen 9 millió lakossági ügyféllel és 600 ezer vállalati partnerrel rendelkező stockholmi társaság keddi beszámolója szerint a hiányt most is a kihelyezett kölcsönök elbizonytalanodása okozta: a hitelezéssel kapcsolatos veszteség 6,1 milliárd korona volt, az egy negyedévvel korábbi 6,7 milliárd után. "A hitelállomány romlása lassul a Baltikumban, a mélyponton valószínűleg már túljutottunk, de így is az idei év lesz az eddigi legnehezebb" a társaság történetében - mondta Michael Wolf vezérigazgató.

A bank már az előző negyedév eredményeinek láttán megszorításokat határozott el, 2010 közepéig 3600 fővel csökkentik a létszámot a tavaly év végihez képest, amikor 21 800 munkatárs dolgozott a 470 svédországi és 280 baltikumi fiókban.