A Fidesz szerint növelhető a jövő évi hiány

Vágólapra másolva!
Vannak célok, amelyekért érdemes a tervezettnél nagyobbra növelni a 2010-es államháztartási hiányt - jelentette ki Varga Mihály. A jövőre kormányzásra készülő Fidesz még nem döntött az adózás átalakításának koncepciójáról.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint egy hiteles és reális gazdasági program indokolttá teheti, hogy a jövő évi hiánycél ne legyen "kőbe vésve". Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere az MTI-nek adott interjújában azt mondta, lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely a hiánynövelő lépést indokolttá teheti.

Kifejtette, a Fideszben jelenleg két koncepció fut egymással párhuzamosan: a családi adózás rendszere, illetve az egykulcsos adóztatás. Mint mondta, majd a választási program elkészültével derül ki a végleges álláspont, de ő maga el tud képzelni a kettőt ötvöző megoldást.

A mostani kabinettől örökölt helyzet is befolyásolja majd azt, hogy egy következő kormány mikortól tud adót csökkenteni - mondta Varga Mihály. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökeként jelezte: a Fidesz-frakció a költségvetéshez több száz, elsősorban az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be.

Arra a kérdésre, hogy e területekre honnan csoportosítanának át, azt válaszolta, szerintük túlzottan magas a 325 milliárd forintos tartalék. Kijelentette, nem tartható az az eljárás sem, hogy a kormány ezt az összeget kivonja a parlament hatásköréből, és saját maga osztja el. Nincs szükség több mint 40 milliárdos kormányzati informatikai kiadásokra, és a Fidesz spórolna a kamatkiadásokon is - sorolta.

Varga Mihály vitatta, hogy Magyarország visszanyerte volna hitelességét, stabilitását, mondván, "tíz forintokat leng ki a forint per euró árfolyam", magas a munkanélküliség és az államadósság. Szerinte, ha jövőre a piaci hangulat nem változik meg alapvetően, az ország külső intézményi segítség nélkül nem tudja fedezni az államadósságát.