Vágólapra másolva!
Rég nem látott jó hírek érkeztek a világ tőzsdéiről, köztük a pestiről is: a Wall Streeten egy éve nem zárt 10 ezer pont fölött a Dow Jones index, itthon a BUX és az OTP emelkedett éves csúcsra. Közben a forint is megdöntötte 12 hónapos rekordját a dollárral szemben, akárcsak az olaj. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Külföldön eurózónás és amerikai inflációs adatok, illetve svájci ZEW-felmérés lát napvilágot csütörtökön. Amerikában a szokásos új munkanélküliekről szóló statisztika is megjelenik.

Itthon a Magyar Nemzeti Bank a hazai devizapiac átlagos napi forgalmáról tesz közzé adatokat.

Mi történt szerdán?

Az [origo] már szerdán délután megpendítette a lehetőségét annak, hogy estére a Dow Jones átlépheti a tízezer pontos lélektani határt. Ez be is következett, és a pozitív tőzsdei hangulatban a pesti börze és az OTP is éves csúcson zárt.

A forint is remekül teljesített: a dollárral szemben egy éve nem állt ilyen jól a magyar fizetőeszköz, mint szerdán délután és kora este. A dollár egyébként 14 hónapos mélypontra jutott szerdán - magyar idő szerint késő este, míg az olaj napra pontosan egy éves csúcsot döntött meg, 75 dollár feletti zárással.

Néhány rossz hír itthonról

Azért nem csak jó hírek jöttek, lapunk például beszámolt arról, hogy hatalmas veszteséget okozhat a Magyar Nemzeti Banknak az IMF-hitel átváltása.

Közben romlanak az állami cégek eredményei, az átlagos magyar cégek többsége pedig nem tervez béremelést jövőre. Az ipari termelés augusztusban 19,8 százalékkal esett éves szinten, erről a KSH tett közzé adatokat.

Vegyes hírek külföldről

Alacsonyan tartja az alapkamatot a japán jegybank.

Negyedik hónapja bővült az eurózóna ipara.

Pozsonyban építene kaszinót Demján Sándor.

Ukrajnában átmenetileg megakadtak az orosz olajszállítások.