Zuhant az OTP, pánik a forintpiacon - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Minipánik volt a forintpiacon, zuhant a BUX és az OTP szerdán. Rekordleépítés a magyar GE-nél, kínai lehet a Volvo, sarokba szorítják a budapesti autósokat. Jövőre nadrágszíjat húz Budapest - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A KSH délelőtt ismerteti a július-szeptemberi munkanélküliségi adatot szerdán. Kicsit később, 10 órakor a német munkanélküliségi adatok is megjelennek, majd tizenegykor hangulati és bizalmi mutatókat ismerhetünk meg.

Délután az amerikai harmadik negyedéves előzetes GDP-adatokat teszik közzé és a munkanélküliségi ellátásért jelentkezők számáról is jelentenek. Az esti órákban Japánból is munkanélküliségi adat érkezhet.

Szinte minden esett

A nagy esésekkel járó korrekciós időszak réme ijeszthetett rá a befektetőkre, akik a biztonságosabb üzletek felé fordulnak. A forint 274 fölé is szaladt egyszer délelőtt, majd este nyolc körül.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 739,45 pontos, 3,52 százalékos csökkenéssel, 20 278,11 ponton zárt szerdán. Majdnem az összes részvény veszített az értékéből, a nap vesztese az FHB és a Rába volt, előbbi 5,35, utóbbi 5,71 százalékos eséssel. A vezető részvények közül megint az OTP szenvedte meg a legjobban a napot.

Veszteséggel zártak a tőzsdék Európában és Amerikában is. A leginkább alulteljesítő még így is a BUX volt.

A következő két évben 2700 állást szüntet meg Magyarországon a General Electric, ami az utóbbi évek legsúlyosabb leépítését jelenti. A kirúgások a fényforrás-üzletágat érintik, amelynek sorsa több hónapja kérdéses, az uniós szabályok értelmében ugyanis kivonják a piacról a hagyományos izzókat. Egyetlen üzem szűnik meg, mégpedig a váci, amit 2011 végéig bezárnak. A nagy vesztes Nagykanizsa.

Rosszul járnak a kétautós családok

Egy háztartás csak egy autóra kaphatna ingyenes éves parkolási matricát a Fővárosi Közgyűlés egyik elfogadott rendelete szerint, a második gépkocsira kedvezmény járhat, a harmadikért már teljes díjat kellene fizetni. A kerületek még nem döntöttek a részletekről, egyelőre azt is problematikus megállapítani, hogy hányan laknak egy lakásban és kinek jár az ingyenes matrica.

Ha nem kapnak támogatást a költségvetéshez benyújtott egyes módosító javaslatok, a főváros megszorításokra kényszerül 2010-ben. A működést és a fejlesztéseket is érintené a költségcsökkentés - állítja Demszky Gábor főpolgármester

Az adóhatóságok számára új kihívást jelent a gazdasági válság, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is nagyobb mértékben mérsékli az adóbevételeket. Az APEH elnöke szerint az adóhivataloknak is érdekük, hogy segítsék az adózókat.

Drasztikusan nőtt az önkormányzatok adósságállománya az elmúlt években - közölte Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. A szakállamtitkár a kockázat mérséklésének hosszú távú stratégiai megoldását a hitelgarancia intézményének létrehozásában, a pénzügyi és törvényességi ellenőrzés erősítésében látja.

Az EU 10 kelet-európai tagországa együttesen 4,2 százalékos GDP csökkenést szenved el az idén, jövőre pedig egy százalékos szerény növekedésre számíthat - írja a Világbank szerdán kiadott negyedéves jelentésében.

Leszorítaná az ételárakat az EU

A kereskedelmi árak leszorításának érdekében az európai uniós élelmiszer-ellátási lánc működésének javítását szorgalmazza az Európai Bizottság, amely szerdai ülésén egy sor intézkedést hozott ennek elősegítésére.

A Conference Board átfogó gazdasági indexe 1,2 százalékkal, 100,6 pontra emelkedett szeptemberben, ami a gazdasági helyzet javulására utal az eurózónában.

Világszerte 350-nel csökkenti alkalmazottainak számát a Versace divatház, annak az átszervezésnek a keretében, amelytől azt reméli, hogy 2011-re segíti a céget visszatérni a nyereségzónába.

A kínai Geely autóipari csoport a legesélyesebb arra, hogy megszerezze a Volvót, miután annak amerikai tulajdonosa, a Ford a kínai céget részesítette előnyben, s vele kezdi meg a tárgyalásokat az eladásról.