Az IMF-nek tett ígéret ellenére nem emelt gázárat Ukrajna

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ukrajnában nem emelték október 1-jétől sem a földgáz árát annak ellenére, hogy erre tett ígéretet a kormány az IMF-nek és az EU-nak a hitelekért cserébe. Az ukrán kormány korábban azt közölte, hogy szeptember 1-jén a lakossági gázárakat, októbertől pedig a közüzemi árakat emeli 20-20 százalékkal.

A földgáz árának emelése volt az egyik feltétel ahhoz, hogy az IMF és az EU jóváhagyja a 16,4 milliárd dolláros, illetve az 1,7 milliárd dolláros készenléti hitelt Ukrajna számára.

Elemzők szerint esély sincs arra, hogy gázár-emelést hajtana végre a kormány a január 17-re kitűzött elnökválasztások előtt. Az elnökválasztásokon indul Julija Tyimosenko jelenlegi kormányfő is.

Az IMF és az EU azért követeli a földgáz árának az emelését, hogy mérséklődjön a Naftogaz állami gázipari cég hatalmas vesztesége. Ez abból ered, hogy éveken át alacsonyabb áron értékesítette hazai vásárlóinak az orosz földgázt, mint amennyiért vásárolta. Ukrajna ezer köbméterenként 228 dollárért vásárolja az orosz földgázt az idén, amit 100 dollárért értékesít a közüzemi cégeknek. A Naftogaz veszteségét növeli az is, hogy a közüzemi cégek közel 380 millió dollárral tartoznak neki.