Még nem tért magához az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2009 augusztusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap tényezővel kiigazítva 7,2 százalékkal csökkent a 2008. augusztusihoz képest. Az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés augusztusban az előző havi szinten maradt.
Vágólapra másolva!

Az építőiparon belül a két építményfőcsoport termelése augusztusban is ellentétesen alakult. A teljes termelés 7,2 százalékos csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 15,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építményeken végzetteké ezzel szemben az előző hónapokhoz hasonlóan emelkedett: 3,5 százalékkal magasabb volt, mint 2008 augusztusában.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,2 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéb építmények termelésének növekedése továbbra is út- és vasútépítési munkáknak köszönhető. Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os autópálya és a 4-es metró építésén. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 4,2 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal kisebb volt az egy hónappal korábbinál.

Augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 14,2 százalékkal csökkent a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté -ami ezen egyéb építmények (például utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont jelentősen, egyötödével magasabb volt, mint egy évvel korábban. A növekedés néhány nagy értékű, állami és önkormányzati beruházással folyó munka eredménye.

Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: augusztusban 17,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A szerződésállomány stabilan bővül

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 7,1 százalékkal magasabb volt nála; ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1,8 százalékkal, az egyéb építményeké 11,3 százalékkal nőtt. Ez utóbbi több, az év során kötött, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető.

A 2009 augusztusában kötött szerződések volumene 12,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 12,2 százalékkal, egyéb építményekre 13,4 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az épületek új szerződéseinek növekedése néhány nagy, kereskedelmi, illetve ipari épületre kötött szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények körében az útépítésekre, közművekre és kommunális létesítményekre kötött szerződések voltak jelentősek.