Tovább javul a magyar fizetőképesség megítélése

Vágólapra másolva!
Javul Magyarország fizetőképességének nemzetközi megítélése - ezt tükrözik a londoni hitelbiztosítási (CDS) piac fejleményei. A magyar CDS-árazás 200 bázispont alá került már a múlt héten, most tovább csökkent - kedvező folyamatok eredményeként - 194 bázispontra. Összehasonlításul: Románia CDS-árazása 249 pont, a világon a legrosszabbé, Ukrajnáé pedig 1119 pont.
Vágólapra másolva!

Tovább süllyedt a hétfői londoni kereskedésben a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázat határidős biztosítási tranzakcióinak árazása, jelezve a magyar állam mint adós folyamatosan javuló piaci megítélését.

A CMA DataVision szerint a magyar törlesztéskockázat fedezetére köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre aznap 194,21 bázispont volt a londoni CDS-piacon, 3,15 bázisponttal szűkebb az előző esti zárónál. (Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy jóval kisebb biztosítási díjat kell fizetni a magyar államkötvények után, mint korábban.)

Összehasonlításul: a világon a tizedik legrosszabb helyen álló Románia CDS-árazása 249 pont, a világon legrosszabb Ukrajnáé pedig 1119 pont.

A magyar CDS-árazás a múlt héten került az év eleje óta először a lélektani határnak is tekintett 200 bázispont alá; múlt szerdán 199,4 bázispontos árszintet mértek a londoni piacon. Az idei csúcspont (azaz magyar szempontból a legkedvezőtlenebb helyzet) márciusban volt, 630 bázispontos magyar CDS-árjegyzéssel.

A magyar adósságtörlesztés biztosítási tranzakcióinak árazása most már közelít az amerikai Lehman Brothers nagybank bukása (2008. szeptember 15.) előtti szintekhez.

A CMA DataVision hosszabb időre visszatekintő adatsora szerint a magyar CDS-ügyletek ára tavaly szeptemberben még 170 bázispont körüli szinteken járt a londoni piacon, de már tavaly október végén 600 bázispont felett járt, a Lehman Brothers csődjét követő általános piaci pánik első hullámának hatására.

A hétfőn Londonban mért magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente valamivel több mint 194 ezer euróba - a március első kereskedési napjain kért 630 ezer eurónak jóval kevesebb mint a harmadába - kerül a londoni CDS-piacon.