Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tőkét emel a Societé Générale

Vágólapra másolva!
Részvénykibocsátással tőkét emel a Societé Générale (SocGen): a francia nagybank ebből visszafizeti az állami hitelt és felvásárlásokat is tervez. A bank 4,8 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be kedden.
Vágólapra másolva!

A SocGen az új részvényeket eddigi részvénytulajdonosainak ajánlja fel: két új részvény lesz jegyezhető kilenc meglévő mellé.

A gazdasági válság kezdetekor állami pénzügyi kölcsönben részesülő bankok közül Európában elsőként a francia pénzintézetek kezdték meg a támogatások visszatérítését: a BNP Paribas a múlt hét elején jelentette be, hogy már októberben visszafizeti a kölcsön nagyobb részét, a Crédit Mutuel pedig már 1,2 milliárd eurót utalta át az állami kasszába.

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén több mint 21 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának. Societé Générale ebből 3,2 milliárd eurót kapott.

Az akció célja nem a bankok feltőkésítése volt, hanem új lakossági és vállalkozói hitelek elindítása a pénzintézeteken keresztül. Az összeget nyolc százalékos kamattal kapták a francia bankok.

A Societé Générale néhány éve egyik brókere, Jerome Kerviel kétes ügyletei miatt került a lapok címoldalára. Kerviel 2007-től kezdődően rendszeresen kijátszotta bankjának biztonsági rendszerét és ezzel 4,9 milliárd euróra becsült kárt okozott az intézménynek. Fiktív ügyfélszámlákat kreált és azonnali vételi és határidős eladási ügyeletek láncolatát hozta létre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről