"A bankok bocsánatkéréssel tartoznak a világnak"

Vágólapra másolva!
Etikai alapon is meg kellene újulnia a nemzetközi bankrendszernek a világ jelenlegi legnagyobb bankcsoportjának elnöke szerint. A HSBC vezetője úgy véli, bocsánatot kell kérni, egyszersmind érthetőnek nevezte a bankok megítélésének romlását.
Vágólapra másolva!

"Az egész bankszektor bocsánatkéréssel tartozik a világnak" - mondta a brit HSBC bank elnöke a BBC-nek nyilatkozva. Stephen Green hozzátette, a bankrendszer tartozik azzal is, hogy elkötelezi magát: tanulni fog az elkövetett hibákból, melyek a jelenlegi gazdasági válság kitöréséhez vezettek.

Green szerint érthető, hogy a közvélemény manapság roszul vélekedik a pénzintézetekről. A megszívlelendő lecke, úgymond, nem kizárólag szakmai természetű, nem lehet csupán szabályozási kérdésként leírni - etikai, kulturális vonatkozásai is vannak. Kijelentette, ettől függetlenül a szabályozóknak és maguknak a bankoknak is sokkal jobban oda kell figyelni a jövőben a megfelelő tőkésítettségre és likviditásra.

A bankok megítéléséről szólva megjegyezte, tisztában kell lenni avval, hogy nélkülük nem megy, minden gazdaságnak szüksége van erős pénzintézetekre és jól működő pénzügyi rendszerre. "A szektor tragédiája, hogy egy viszonylag szűk réteg tevékenysége okozta azokat a nehézségeket, amelyek a közbizalom elvesztéséhez vezettek"- vélekedett a HSBC elnöke.

A HSBC jelenleg a világ legnagyobb bankcsoportjának számít a tőzsdei érték alapján. Viszonylag jól vészelte át a pénzügyi válság viharait, jórészt annak köszönhetően, hogy konzervatív, kockázatkerülő befektetési politikát folytatott.