Rekordot döntött az amerikai költségvetés hiánya

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú lett az amerikai szövetségi költségvetés éves hiánya. A szeptember 30-án zárult 2009-es költségvetési évben a deficit elérte az 1417 milliárd dollárt, ami a hazai össztermék (GDP) 10 százalékának felel meg - jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A II. világháború óta soha nem fordult elő, hogy GDP-arányosan ilyen magas szintet üssön meg a büdzsé hiánya. Az adat mindazonáltal valamivel kedvezőbb a kormány augusztusi, 1580 milliárd dolláros várakozásánál, viszont valamivel magasabb a kongresszus költségvetési hivatala (CBO) által október 7-én közölt, 1409 milliárd dolláros becslésnél.

Az elmúlt pénzügyi évben a válság miatt erősen visszaestek az adóbevételek, miközben a kiadási oldalon hatalmas összegek áramlottak ki a pénzügyi rendszer stabilizálására és a gazdaság élénkítésére. A bevételek a vártnál kisebb mértékben csökkentek, és az előző pénzügyi évhez képest 16,6 százalékkal lettek alacsonyabbak. A kiadások esetében ellentétes folyamat játszódott le: a tervezettnél valamivel magasabbak lettek, és az egy évvel korábbihoz képest 18,2 százalékkal emelkedtek.

A 2008. október 1-jével kezdődött pénzügyi évben minden hónapban mínusszal zárt a szövetségi költségvetés, amire emberemlékezet óta nem volt példa. A 2010. szeptember 30-án befejeződő pénzügyi évre a Fehér Ház költségvetési hivatala 1502 milliárd dolláros hiányt tervezett, ami a GDP 10,4 százalékát teszi ki.