Vágólapra másolva!
Elfogadta Oroszország Szerbia hitelkérelmét - közölte Boris Tadic szerb köztársasági elnök kedden Belgrádban, Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott tárgyalásai után. Ugyancsak kedden a szerb kormány bejelentette, hogy Kína 200 millió euró hitelt folyósít jövőre a balkáni országnak infrastruktúra-fejlesztési célokra.
Vágólapra másolva!

Boris Tadic az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Medvegyev elnök jóváhagyta a szerb hitelkérelmet. Tadic nem tett említést a részletekről - a pontos összegről, kamatról, lejáratról és egyéb feltételekről -, a Reuters hírügynökség azonban úgy tudja, Szerbia 1 milliárd euró hitelért folyamodott Moszkvához júliusban, a költségvetési hiány okozta gondok enyhítése céljából.

Szintén kedden Mladjan Dinkic miniszterelnök-helyettes a Reutersnek elmondta: Szerbia 200 millió euró hitelt kap jövőre Kínától. A hitelből a Belgrádot elkerülő útgyűrűt fejlesztik tovább és építenek egy hidat, amely a főváros és a Vajdaság összeköttetését javítja. A feltételek igen kedvezőek, a kamat évi 3 százalék, törleszteni 15 év alatt kell, de csak a folyósítás utáni ötödik évtől kezdve - mondta Mladjan Dinkic.

A kormány korábban bejelentette, hogy Japán is érdeklődik szerbiai hitelkihelyezések iránt. Japán forrásból elsősorban az ország egyik nagy széntüzelésű erőművét modernizálná Belgrád.

A gazdasági miniszteri posztot is betöltő Mladjan Dinkic korábban megjegyezte, hogy az Európai Unió ugyan Szerbia stratégiai partnere, de a válság idején nem sokat segített, csupán 100 millió euró hitelt folyósít, 50 milliót az idén és ugyanennyit jövőre.

Szerbia hazai összterméke (GDP) az idei első hat hónapban 4 százalékkal csökkent éves szinten. A belgrádi központi bank előzetes számításai szerint a visszaesés 2,7 százalékra lassult a harmadik negyedévben, az év egészét tekintve pedig 3 százalékos GDP-csökkenésre lehet számítani.