Vágólapra másolva!
A DIHK német kereskedelmi kamara által szeptember és október folyamán 25 ezer vállalat körében végzett felmérés szerint jelentős mértékben javultak a német gazdaság kilátásai.
Vágólapra másolva!

A DIHK 4,8 százalékos csökkenésre javította idei GDP előrejelzését a júniusban becsült 6 százalékról. 2010-ben pedig 2 százalékos növekedésre számít, jóval kedvezőbbre a kormány által becsült 0,5 százalékosnál. (A német kormány pénteken teszi közzé felülvizsgált növekedés előrejelzési adatait.)

A DIHK felmérésében a megkérdezett vállalatok 24 százaléka számít az üzleti körülmények javulására, szemben a legutóbbi, áprilisban és májusban végzett felmérés 14 százalékos arányával. A helyzet rosszabbodására szintén 24 százalék számít, lényegesen kevesebb az előző felmérés 41 százalékos arányánál. Változatlan körülményeket a megkérdezettek 52 százaléka vár 45 százalék után.

Javult a vállalatoknak a jelenlegi helyzetről alkotott értékelése is: 20 százalék látja úgy, hogy jobb helyzetbe került az előző periódushoz képest, míg a korábbi felmérésben 18 százalékuk volt ezen a véleményen. A megelégedettek aránya 50 százalékos 47 százalék után. 30 százalék pedig rosszabbnak értékeli a helyzetét, szemben a korábbi 35 százalékos aránnyal.

A német exportkilátások jelentős mértékben javultak az ázsiai és más feltörekvő gazdasági térségek keresletének javulásának köszönhetően, a DIHK tanulmánya ennek ellenére is óvatos optimizmust mutat ki a vállalatok körében.

"Növekszik az export helyreállásának üteme. A téli hónapokban elszenvedett komoly visszaesést követően a vállalatok várakozásai egyértelműen pozitívak, messze elmaradnak azonban az elmúlt években megszokott szinttől" - írja a tanulmány.

A javulásra számítók aránya duplájára, 29 százalékra emelkedett az előző felmérésben kimutatott 14 százalékról. A romló exportlehetőségeket prognosztizálók aránya 22 százalékra csökkent 48 százalékról, a helyzet változatlanságára pedig 49 százalék számít 38 százalék után.

A DIHK becslése szerint a német export az idén 14,5 százalékkal esik vissza a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után, jövőre pedig 5,5 százalékos lesz a növekedés.

Optimistább álláspontra helyezkednek a német vállalatok beruházási kilátásaikat illetően is: 16 százalékuk tervezi beruházásai növelését, szemben az előző felmérésben kimutatott 14 százalékkal, csökkentésre pedig 33 százalékuk készül 44 százalék helyett.

Javult a foglalkoztatási kilátásokról alkotott vélemény is. Létszámcsökkentésre 25 százalék készül 33 százalék után, az állomány megtartását 65 százalék tervezi 59 százalék után, létszámnövelésre pedig 10 százalék készül 8 százalék után.

A DIHK becslése szerint a munkanélküliek száma átlagosan 3,45 millió lesz az idén Németországban a 2008-as 3,27 millió után, jövőre pedig eléri a 3,9 milliót.