Vágólapra másolva!
A jövőre hivatalba lépő új kormány alapvetően a mostani kabinet gazdaságpolitikáját viszi tovább, a világgazdaság kezdődő fellendülése kihat Magyarországra is, így a bruttó hazai termék (GDP) az idei 6 százalékos csökkenése után jövőre már fél százalékkal emelkedhet - mondta Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa a kutatóintézet jövő év végéig tartó prognózisát bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A prognózis 2010 végére 1 százalékos ipari- és 3 százalékos építőipari termelésnövekedést valószínűsít. A jegybanki alapkamat jövő év végére 5,75 százalékra csökken, az euró árfolyama pedig 274 forinton áll majd.

A világgazdasági kereteket felvázolva Antalóczy Katalin elmondta, hogy az USA-ban az idei 2,6 százalékos csökkenés után jövőre 2,1 százalékkal növekedhet a GDP. Az EU gazdasága 1 százalékkal, míg Japáné 1,5 százalékkal, Kínáé viszont 8,5 százalékkal növekszik jövőre. A világkereskedelem 3,5 százalékkal, míg a működőtőke befektetés 15 százalékkal bővül a következő évben.

A magyar gazdaság helyzetét elemezve Petschnig Mária Zita kiemelte, hogy a vállalati szféra nettó megtakarító lett, de jövőre ez átfordul, és a vállalatok hiteligénye már részben lakossági megtakarításból is fedezhető. Pozitív jelenségnek nevezte az infláció mérséklődését az idén várható 4,4 százalékról jövőre 4 százalékra, valamint a külkereskedelmi mérleg aktívumát, amely az idén 3,3 milliárd euró, míg jövőre várhatóan 3 milliárd euró lesz.

A jövőre hivatalba lépő új - minden előrejelzés szerint Fidesz-es - kormány nem változtat alapvetően a Bajnai kabinet gazdaságpolitikáján - ebből a feltételezésből készítette prognóziság a Pénzügykutató. Más lesz a helyzet a nyilatkozatok szintjén, és más a valós tevékenység - mondta az elemző.

Előfordulhat némi költségvetési kozmetikázás, de ez az alapvető jellemzőket nem fogja érinteni. Lengyel László, az intézet vezetője ehhez azt tette hozzá, hogy az új kormánynak sem lesz nagyobb mozgástere a gazdaságpolitikában, mint a mostaninak, viszont a szabályozásban tágabb keretek között működhet. Mindenképpen szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a gazdaságra, és ezek egy része kötelezően alkalmazandó uniós előírás lesz.

Magyarországnak az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyamrendszerhez való csatlakozása 2011-re, míg az euró övezethez való csatlakozás 2014-re várható - mondta Várhegyi Éva.

A prognózis szerint a reálkeresetek idén 6, míg jövőre 1,3 százalékkal csökkennek. A munkanélküliség marad a 9,9 százalékos szinten. A háztartások idén 1.100, jövőre 1.200 milliárd forintot takarítanak meg. A külföldi működőtőke beáramlása idén 1,5 milliárd, jövőre 1,8 milliárd forint lesz.