Huszonhat éves csúcson az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az amerikai munkaadók 263 ezer állást szüntettek meg, jóval többet a korábban vártnál. Az amerikai munkanélküliségi ráta ezáltal 9,8 százalékosra emelkedett, ami felerősítette a félelmeket, hogy a magas munkanélküliség alááshatja a gazdasági fellendülést. - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

1983 júniusa óta nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta. A kormányzat által vártnál tizenháromezerrel több munkahely szűnt meg. A szeptemberi adatokat is figyelembe véve a márciusra becsült újonnan teremtett munkahelyek számát 824 ezerre kell csökkenteni.

A gazdaság már a harmadik negyedévben növekedni kezdett, de félő, hogy a magas munkanélküliség útjába állhat a gazdaság gyors kilábalásának az elmúlt 70 év legmélyebb válságából.

2007 decembere, a recesszió kezdete óta a munkanélküliek száma 7,6 milliárdról 15,1 milliárdra nőtt. Az új munkahelyek teremtése akadályokba ütközhet, hisz a vállalatok addig nem fognak új embereket felvenni, amíg nem kapnak egyértelmű jelet, hogy a gazdasági fellendülés tartós marad.

A szolgáltató szektor 147 ezerrel kevesebb embert foglalkoztat szeptemberben, a termelő ágazatoknál 116 ezer állás szűnt meg. Az oktatás- és egészségügyi szakmákban háromezer állás veszett el, a kormánynál alkalmazottak száma 53 ezerrel csökkent.