Nem ragadhat Németországban az Opel-támogatás

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió versenyszabályainak teljes körű tiszteletben tartását sürgette az Opel-üzemek esetleges támogatásának ügyében az Európai Bizottság az érintett tagállamok, köztük Magyarország kormányának írt levelében.
Vágólapra másolva!

Mint Neelie Kroes versenyügyi biztos szóvivője hétfőn Brüsszelben elmondta, a bizottság külön felhívta a figyelmet arra, hogy a lehetséges szerkezetváltási vagy leépítési támogatás nem tartalmazhat földrajzi megkötéseket.

Kroes Németország, Spanyolország, Belgium, Nagy-Britannia, Ausztria, Lengyelország és Magyarország kormányának küldött ilyen értelmű üzenetet.

A német állam több milliárd eurós támogatást helyezett kilátásba a General Motors és a Magna cégek Opelről kötött adásvételi ügyletének segítésére. Több uniós tagállam azonban azzal vádolja Németországot, hogy ezzel a német munkahelyeket védi, míg más érintett országokban az Opel üzemeinek jelentős létszámcsökkentéssel vagy bezárással kell számolniuk.

Kroes szóvivője hétfőn jelezte azt is, hogy Brüsszel még mindig várja a témával kapcsolatos részletes információkat Németországtól.