Vágólapra másolva!
Hétfőtől Kijevben tárgyal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely ajánlatot tesz arra, hogy folyósítsák-e Ukrajnának a tavaly jóváhagyott készenléti hitel újabb részletét. A The Wall Street Journal internetes oldalán ezzel kapcsolatban megjelent cikke szerint rendkívül nehéz tárgyalásokra kell számítani. Ennek oka elsősorban az igen feszült belpolitikai helyzet a jövő év eleji elnökválasztások előtt. Elemzők szerint az IMF valószínűleg folytatja az együttműködést Ukrajnával, de elhalasztja az esedékes részlet folyósítását.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko államfő hivatala azt az aggodalmát fejezte ki a közelmúltban, hogy Ukrajna esetleg nem kapja meg a soron következő részletet. Ezért a kormányt tette felelőssé, mert az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségei közül számosat nem teljesített. Ugyanakkor a kormány az elnököt, valamint a parlamenti munkát megbénító ellenzéket okolta azért, hogy nem sikerült meghozni a szükséges döntéseket.

Hrihorij Nemirja miniszterelnök-helyettes a lapnak azt mondta, hogy az elnök minden kormánydöntést megvétóz, az ellenzék pedig akadályozza a parlament munkáját és a populista lépéseket támogatja.

A parlament a múlt héten első olvasatban a minimálbérek emeléséről döntött. Hrihorij Nemirja miniszterelnök-helyettes ezt teljesen elfogadhatatlannak mondta, ami szerinte aláássa a gazdaság stabilitását, és a döntést a közeledő elnökválasztásokkal hozta összefüggésbe. Az ukrán államfő különösen ostorozza Julija Timosenkót azért, hogy október 1-jétől sem emelték a földgáz árát. Annak ellenére, hogy erre tett ígéretet a kormány az IMF-nek és az EU-nak a hitelekért cserébe. Az ukrán kormány korábban azt közölte, hogy szeptember 1-jén a lakossági gázárakat, októbertől pedig a közüzemi árakat emeli 20-20 százalékkal.

A földgáz árának emelése volt az egyik feltétele annak, hogy az IMF és az EU tavaly novemberben jóváhagyta a 16,4 milliárd dolláros, illetve az 1,7 milliárd dolláros készenléti hitelt Ukrajna számára. Elemzők szerint azonban esély sincs arra, hogy gázár-emelést hajtana végre a kormány a január 17-re kitűzött elnökválasztások előtt.