Megkapja a kormánygaranciát a Balatonring

Vágólapra másolva!
Garanciát vállal az állam a somogyi motorversenypálya építőjének MFB-hitelére. Ha a most érvényes ütemterv szerint megépül a Balatonring, jövőre már versenyt rendezhetnek Sávolyon.
Vágólapra másolva!

Megkapja az állami garanciát a szükséges hitel felvételéhez a sávolyi gyorsaságimotoros-versenypálya spanyol beruházója, így a válság ellenére megépülhet a Balatonring, amely 2019-ig elnyerte a MotoGP-versenyek rendezési jogát - jelentette be Ujhelyi István államtitkár kedden.

Suchman Tamás, a térség szocialista országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a napokban meghozott kormánydöntés értelmében a Balatonring építőjének maximum 15,3 milliárd forintnyi hitelfelvételéhez nyolcvan százalékban vállal üzleti alapú garanciát az állam.

Magánberuházásról van ugyan szó, de az állami szerepvállalás miatt a nyilvánosság rendszeres tájékoztatásával és továbbra is szigorú ellenőrzések mellett kell, hogy folytatódjon - tette hozzá.

A Somogy megyei Sávolyon 2008 november 6-án rakták le a pálya alapkövét. Az eredeti tervek szerint 2009 őszén rendezték volna az első versenyt, de a válság miatt a beruházó által a Magyar Fejlesztési Banktól igényelt hitel bírálata elhúzódott. A konzorcium október elején saját kockázatra megkezdte az építkezést, a hitelezési eljárás utolsó szakaszában pedig megkapta a kormánygaranciát.