Romlanak az állami cégek eredményei

Vágólapra másolva!
Az év első felében még jobb eredményt mutattak fel az állami vállalatok, mint 2008 első hat hónapjában, az összesített 2009-es adat azonban jelentősen el fog maradni a tavalyitól. Az MVM és a Posta még így is túlteljesíti a tervet, a Volán-cégek viszont veszteségesek lesznek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tulajdonosi körébe tartozó állami vállalatok év végére várható összesített eredménye kevesebb mint felét teszi majd ki a 2008. évinek, döntően a gazdasági válság miatt - közölte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdán.

Az MNV által kezelt állami cégportfólió az első félévben 83,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, ez 2008 első hat hónapjához képest 16 milliárd forintos javulás volt. Az eredménytömeg növekedése jórészt az MVM-csoport és a Richter többleteredményéhez köthető.

Az időarányos teljesítések még javulhatnak az év végéig, de a végleges adatok a tavalyi szinttől szükségszerűen el fognak maradni a romló gazdasági környezet miatt. A csökkenést magyarázza az is, hogy 2008-ban több mint 30 milliárd forint volt az egyszeri események - ingatlan- és üzletrész-értékesítések - eredményjavító hatása.

Az MVM-nél, a Magyar Postánál és a Szerencsejáték Zrt.-nél a terv túlteljesítése valószínűsíthető, míg az erdőgazdaságok 2009. évi eredménye a tavalyi szint harmadát éri el csupán. A Volán társaságcsoport pedig negatív eredményt produkálhat 2009-ben.