Már 2,5 millió körül a brit állástalanok száma

Vágólapra másolva!
Csaknem másfél évtizedes csúcsra, 2,5 millió közelébe emelkedett a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, de a növekedési ütem már lassulni látszik.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint az augusztussal zárult három hónapban 2,47 millióan kerestek állást a brit munkapiacon, 88 ezerrel többen, mint a májussal véget ért előző három havi időszakban.

Ez a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) számítási módszere alapján 7,9 százalékos munkanélküliségnek felel meg. Az állástalanok aránya 0,3 százalékponttal emelkedett a vizsgált három hónapban, és 2,1 százalékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A júliussal zárult három havi időszakhoz képest ugyanakkor - az idén első ízben - valamelyest csökkent a bejegyzett álláskeresők száma. Független londoni elemzők ugyanakkor egyelőre nem derűlátók a brit munkanélküliség távlati alakulásával kapcsolatban.

A Moody's Investors Service hitelminősítő intézet londoni gazdaságelemző és előrejelző részlege - Moody's Economy.com - a friss adatsor szerdai ismertetése után kiadott gyorselemzésében azt jósolta, hogy a brit munkanélküliek száma jövőre átlépi a hárommilliót, arányuk pedig 9 százalék felett tetőzik.

A ház szerint a széles körben alkalmazott bércsökkentés és munkaidő-rövidítés megmenthetett ugyan "néhány állást", és emiatt a munkanélküliek száma kisebb mértékben nőtt, mint a korábbi recessziók idején, azonban a pénzügyi válság kitörése óta megszűnt állások jelentős hányada - főleg a pénzügyi szolgáltatási szektorban és az építőiparban - véglegesen elveszett.

A strukturális munkanélküliség növekedéséhez hozzájárul, hogy a munkát keresők képesítése sokszor nem felel meg a munkapiacon fellelhető állások betöltéséhez, a brit ingatlanárak zuhanása pedig korlátozza a munkaerő-mobilitást - áll a Moody's elemzésében.

A brit kormány 3,5 százalékos, független londoni elemzők 4 százaléknál nagyobb brit gazdasági visszaesést jósolnak az idei év egészére, és jóllehet abban konszenzus mutatkozik, hogy a brit recesszió az idei harmadik negyedévben véget ért, a várt fellendülés az elemzői vélemények szerint lanyha lesz.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) e héten megjelent új, átfogó prognózisa szerint a cég által 4,3 százalékosra valószínűsített idei visszaesés után jövőre 1,3 százalékos, 2011-ben 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos, 2013-ban 1,5 százalékos, és még 2014-ben is csak 2,3 százalékos gazdasági növekedés várható Nagy-Britanniában.

Ez sokkal borúlátóbb előrejelzés a kormány várakozásánál: a hivatalos prognózis jövőre 1,25 százalékos, 2011-ben pedig már 3,5 százalékos brit GDP-növekedéssel számol.