Lezárult a válság első német bankállamosítása

Vágólapra másolva!
Teljes egészében a német állam tulajdonába került a Hypo Real Estate (HRE) bank. A pénzügyi világválságban tavaly megroggyant jelzáloghitelező az első németországi bank, amelyet államosítottak. Az utolsó részvényesek kivásárlásáról maratoni hosszúságú, botrányos jelenetekkel tarkított rendkívüli közgyűlésen határoztak hétfőn.
Vágólapra másolva!

A német kormány a Lehman Brothers tavaly őszi bukása után több mint 100 milliárd eurós likviditásinjekcióval tartotta életben az amerikai ingatlanpiacon súlyos veszteséget elszenvedett bajor társaságot, majd a részvények többségének felvásárlásával gyakorlatilag köztulajdonba vette.

A 13 órásra nyúlt hétfői rendkívüli közgyűlés volt az államosítás végső állomása. A HRE-részvények 90 százalékát kezelő állami pénzpiaci stabilizációs alap (SoFFin) képviselőinek szavazatával döntést hoztak arról, hogy részvényenként 1,30 eurós áron az állam megvásárolja a társaság részvényeinek fennmaradó tizedét. Az érintett kisbefektetők- akik közül több mint ezren jelentek meg a közgyűlésen - egy része hangos tiltakozással fogadta az önkényes diktátumnak nevezett határozatot.

A tömegjelenetek miatt ki kellett hívni a rendőrséget. Számos részvényes bejelentette, hogy bírósághoz fordul a közgyűlési határozat miatt. A német értékpapír-tulajdonosok érdekvédelmi szövetsége (DSW) közölte: az első kerestet már a jövő héten benyújtják a müncheni tartományi bíróságon. A tervezett perekben nem az államosítást kifogásolják, hanem az 1,30 eurós részvény-kisajátítási árat keveslik.

A SoFFin úgy indokolta a döntést, hogy az államosítás révén biztosítható a HRE vállalati szerkezetének gyors átalakítása és a közpénzből finanszírozott bankmentő akció sikere.