Jövőre nadrágszíjat húz Budapest

Vágólapra másolva!
Ha nem kapnak támogatást a költségvetéshez benyújtott egyes módosító javaslatok, a főváros megszorításokra kényszerül 2010-ben. A működést és a fejlesztéseket is érintené a költségcsökkentés - állítja Demszky Gábor főpolgármester.
Vágólapra másolva!

Jövőre 15-25 milliárd forinttal kevesebbet kaphat a főváros az állami költségvetésből, ezért az intézmények működtetésében és a közszolgáltatásokban költségcsökkentésre kényszerülhet az önkormányzat, a fejlesztéseket pedig vissza kellene fogni - mondta Demszky Gábor főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Országos szinten 72 milliárd forintot vonna el az állam az önkormányzatoktól 2010-ben, ennek csaknem fele fejlesztési támogatás. Ez minden önkormányzat számára drasztikus elvonást jelent, de a fővárost érinti a legsúlyosabban - közölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki országgyűlési képviselőként több módosító indítványt is benyújtott a jövő évi központi költségvetéshez.

Egyebek között megszűnne jövőre az önkormányzati útfelújítások állami támogatása, jelentős kiesést eredményeznének az iparűzési adó központosított beszedése kapcsán életbe lépő változások, és a fővárosiak által befizetett személyi jövedelemadónak jövőre mindössze 2,5 százaléka maradna helyben.

Demszky arra is felhívta a figyelmet: ha Budapestnek vissza kell fogni fejlesztéseit, akkor Magyarország is egy helyben topog majd, mert a főváros az ország gazdaságának motorja. A főpolgármester ezért arra kéri a kormányt, illetve a parlamenti képviselőket, támogassák a beadott módosító javaslatokat.