Egy hétre leállnak a kínai gyárak

Vágólapra másolva!
Egy hetes munkaszünettel ünneplik Kínában a kommunista állam megalapításának 60. évfordulóját: bár a gyárak leállnak, az irodák pedig bezárnak, a belföldi turizmus hatalmas lendületet adhat a gazdaságnak. A kínai partnerekkel kereskedő magyar cégeknek érdemes kisebb csúszásokra felkészülni.
Vágólapra másolva!

Ritkán látható katonai parádéval, koncertekkel és tűzijátékkal tarkított népünnepéllyel emlékeztek meg október 1-jén Kínában a kommunista állam 1949-es megalapításának 60. évfordulójáról.

A kínai hatóságok olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak az évfordulónak, hogy nyolc napos munkaszünetet rendeltek el az országban, azaz az amúgy nem túl jó állapotban levő világgazdaság egyik fő motorja több mint egy hétre leáll - illetve csak részben, hisz a szolgáltató szektor épp azokban az időszakokban tör a csúcsra, amikor a munkások nagy része szabadságon van és kikapcsolódásra költi a pénzét.

Kisebb csúszások lehetnek

Az [origo] által megkeresett üzletemberek szerint a kínai kereskedelmi partnerekkel dolgozó magyar vállalkozásoknak csak kisebb fennakadásokra kell felkészülniük. A kereskedelmi közvetítéssel foglalkozó Asia Trade ügyvezetője, Faludi György szerint a kínai külkereskedelmi szektorban olyan nagy a verseny, hogy a cégek szinte nem engedhetik meg maguknak, hogy teljesen leálljanak, legalábbis a szolgáltatások (rendelés, adminisztráció) szintjén. "Ilyenkor a gyári munkások hazamennek, de akikkel a magyar kereskedők jellemzően kapcsolatban vannak, azok elérhetőek szinte bármikor" - fogalmazott Faludi.

Az egyik nagy logisztikai vállalatnál azt mondták, hogy az átfutások miatt statisztikailag egyelőre még nem érezhető a kínai behozatal csökkenése, de nagyobb ünnepeken (például a kínai Holdünnepen) tipikus az import visszaesése, így most is érdemes kisebb csúszásokra felkészülni. Azok a magyar kereskedők, akiknek az áruja valamiért beragadt a vámon az ünnepek kezdete előtt, nyugodtan számíthat arra, hogy egy pár napig még a határon maradnak a konténerei. A szakemberek szerint vasárnaptól jövő hét csütörtökig érkezik majd kevesebb áru Kínából, az ezt követő pár napban pedig nagyobb importra van esély.

"Magyarországra nem lesz nagy hatással a kínai állami ünnepség" - állítja Kilián Csaba, a többek közt kínai befektetések közvetítésével is foglalkozó ITD Hungary befektetési igazgatója. Szerinte a cégek jól felkészültek, a kínai kikötők és a nemzetközi kereskedelem nem igazán áll le, így a magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatokat sem érinti lényegesen a leállás. A magyarországi kínai érdekeltségekre (a kis büféktől a nagy technológiai vállalatokig) pedig a hazai szabályozás vonatkozik, azaz az ünnepséget legfeljebb a kínai nagykövetségen ülhetik meg államilag szervezett keretek között.

Forrás: AFP

Így ünnepelni csak szabadságon lehet (több fotóért kattintson a képre)

A kínai szolgáltatásokra vágyó turistáknak azt kell figyelembe vennie, hogy a belföldi idegenforgalom felfutása miatt tele vannak a hotelek, és 10-30 százalékos áremelések sem kirívóak az utazási és a szállodai díjak esetében.

Több mint félmilliárd utas

A kommunista állam alapítására emlékező nemzeti ünnep alkalmából először 1999-ben, az 50. évforduló évében mehettek egy heti szabadságra a kínai munkások és alkalmazottak. Tíz évvel ezelőtt 28 millió kínai ment el pihenni a munkaszüneti időszakban, a pluszköltések pedig meghaladták a másfél milliárd dollárt. A kínai gazdaság azóta csak tovább nőtt, a kínaiak jövedelmi helyzete javult, így nem véletlen, hogy az idei októbertől kimagaslóan jó turisztikai időszakot és a fogyasztás felfutását várják a szakemberek.

A Bloomberg becslése szerint az idén 200 millióan indulhatnak el a nemzeti ünnep alatt, ami 13 százalékos növekedést jelentene a tavalyi szinthez képest (Pekingben 7 millió turistát várnak az ünnepségekre). Az idegenforgalmi bevételek 25 százalékkal csaknem 15 milliárd dollárra emelkedhetnek. A Xinhua hírügynökség szerint 565 millióan fognak valamilyen eszközt igénybe véve utazni - ebben a számban természetesen nem csak a turisták lesznek benne, hanem azok is, akik ilyenkor mennek haza a városokból vidéken élő családjukhoz.

Zárva lesz a sanghaji tőzsde

A boltok is készülnek a rohamra: az egyik legnagyobb elektronikai lánc 20-30 százalékos árcsökkentéssel készül a kivételes időszakra, bízva abban, hogy így még jobban növelheti majd a forgalmát. A kiskereskedelem forgalomnövekedése több mint 20 százalékos volt a tavalyi szezonban, és az idén ennél is nagyobb kiugrásra lehet számítani.

Világviszonylatban a kínai gazdaság nem teljesít rosszul, de önmagához képest már nem ilyen kedvező a kép. Az idei második negyedévben 7,9 százalékos volt a két évtizede jellemzően 10 százalék körüli kínai növekedési ütem, és ez is nagy részben a pekingi kormányzat 586 milliárd dolláros élénkítő csomagjának volt köszönhető.

A kínai tőzsde is zárva tart majd a nemzeti ünnepi hét alatt, a kereskedés október 9-én kezdődik újra Sanghajban. A piaci szempontból fontosabb hongkongi börze viszonyt csak október 1-jén volt zárva, a jövő héten nyitva lesz.