IMF: az európai felépülés lassú és törékeny

Vágólapra másolva!
A hosszú recesszió az európai országokban a jelek szerint a végéhez közeledik, a gazdasági felépülés azonban valószínűleg lassú és törékeny lesz - ismertette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss regionális elemzésének megállapítását Marek Belka, az IMF európai osztályának vezetője.
Vágólapra másolva!

Az IMF azt szorgalmazta szombaton közzétett jelentésében, hogy a döntéshozók összpontosítsák figyelmüket a felépülés biztosítására. "A gazdasági felépülés gyengébb lehet a reméltnél, ha a pénzügyi szektor gondjait nem oldják meg azonnal és hatékonyan" - nyilatkozott az IMF európai osztályának irányítója annak kapcsán, hogy az IMF szombaton közzétette a nemzetközi gazdasági kilátásokat elemző friss kiadványát.

A washingtoni székhelyű Valutaalap előrejelzése szerint Magyarországon a bruttó hazai össztermék az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken, az infláció ebben az évben 4,5, 2010-ben 4,1 százalék lesz.

A közeljövőben határozottabb politikát kell folytatniuk a bankok mérlegét fenyegető kockázatokat illetően, az életképes intézetek feltőkésítését vagy átszervezését célzó lépéseket kell tenniük. Rövid távon a pénzügyi ágazat makrogazdasági támogatásának folytatására van szükség, ugyanakkor fel kell készülni a rendkívüli intervenciós lépések összehangolt és átlátható feladására.

Az ázsiai keresletnövekedés aligha helyettesíti az Egyesült Államok válság előtt importéhségét - mutatott rá Belka. Európa nem számíthat egyedül az exportra a felépüléshez vezető úton - mondta, és megjegyezte, hogy a hitelforrások továbbra is szűkösek, a munkanélküliség növekszik és a krízis rontott a kontinens növekedési potenciálján. Jövőre csak mérsékelt növekedésre lehet számítani.

Az egykori lengyel miniszterelnök elmondta, hogy az IMF becslése szerint Európa fejlett gazdaságaiban idén átlagosan 4 százalékos visszaesés, jövőre 0,5 százalékos növekedés várható. A földrész feltörekvő gazdaságaiban ebben az évben várhatóan 6,6 százalékkal zsugorodik a gazdaság, 2010-ben viszont a térség legtöbb országába visszatér a növekedés, összességében 1,7 százalékos bővülés várható.