Gázt ad Azerbajdzsán a Nabuccóba

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán felkínálta Romániának, hogy hajlandó 7,3 milliárd köbméter földgázt folyósítani a Nabucco gázvezetéken keresztül - adta hírül pénteki számában az Adevarul című román napilap.
Vágólapra másolva!

Az újság Tudor Serbant, a román gazdasági minisztérium államtitkárát idézi, aki egy Bukarestben rendezett energetikai konferencián közölte ezt az információt anélkül, hogy megnevezte volna az ajánlattevő országot. Az Adevarul című román napilap bukaresti kormányforrásokra hivatkozva közölte, hogy Azerbajdzsánról van szó. Türkmenisztán viszont a konferencián nyilvánosan jelezte ugyanezt a készségét.

Az államtitkár szerint a Nabucco-projektben résztvevő államok közül Románia az első, amely ajánlatot kapott a Kaszpi-tengeri övezetében lévő egyik országtól a vezetékes gázzal való ellátására. A román lap emlékeztet arra, hogy a tervek szerint a vezeték évi 31 milliárd köbméter gáz szállítására lesz alkalmas.

Aleksandre Ketaguri grúz energiaügyi miniszter a konferencián úgy vélte, hogy a Nabucco-projekt sikeréhez hasznos lenne az Oroszországgal való egyeztetés. A világ negyedik legnagyobb gáztartalékaival rendelkező Türkmenisztán erőforrás-menedzsmentjéért felelős állami ügynökség vezetője, Yagshygeldi Kakaev a konferencián elmondta: országa valamennyi szomszédjával jó viszonyt ápol, és minden vásárlónak adnak gázt, ha sikerül kölcsönösen előnyös egyezséget kialakítani.

Hangsúlyozta: gázexport-politikájukban azt az elvet követik, hogy mindazon államoknak hajlandók fűtőanyagot eladni, amelyek legalább Türkmenisztán határáig kiépítik gázvezetékeiket. - Így az Európai Uniónak is ki kell építenie a vezetékét Türkmenisztán határáig, ha gázt szeretne vásárolni országunktól - mondta Kakaev.

Az Európa felé irányuló orosz gázexport alternatívájaként eltervezett Nabucco-projekt a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül.