FVM: az MFB mindent megtesz a hitelezett gazdákért

Vágólapra másolva!
Az agártárca szakállamtitkára szerint a Magyar Fejlesztési Bank mindent megtesz azért, hogy a családi gazdaságok ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe a közeljövőben lejáró MFB-hiteleik miatt. Máhr András erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanács (FÖVÉT) csütörtöki ülését követően nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A családi gazdaságok hitel-visszafizetési problémáját a napokban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) vetette fel egy sajtótájékoztatón, ahol elhangzott: most járnak le azok a kölcsönök, amelyeket a családi gazdaságok még az Orbán-kormány idején vettek fel tevékenységük fejlesztésére. A Magosz adatai szerint összességében mintegy 37 milliárd forintnyi fejlesztési és forgóeszköz-hitelről van szó, ezekből mintegy 7-8 milliárd forint a hónap végéig lejár, az év végéig pedig további 5-7 milliárd forint visszafizetése válik esedékessé.

Máhr András elmondta: ha a futamidőn belül van még a kölcsön, és a gazdálkodó fizetési haladékot kért a törlesztésre, azt az MFB lehetőség szerint pozitívan vizsgálja meg. Akinél viszont a hitel már lejárt, ott az MFB megvizsgálja, hogy piaci alapon tud-e a gazdálkodónak új hitelt folyósítani, amiből a korábbi kölcsön visszafizetése megoldható - tette hozzá.