Folytatódik az orosz privatizáció

Vágólapra másolva!
Oroszország egyebek mellett a Sovkomflot (Szovkomflot) kereskedelmi hajózási vállalat mintegy 20 százalékát, számos biztosító társaság részvényeinek egy részét - ezen belül a Roszgoszsztrah 13 százalékát - szándékozik eladni 2010-2011-ben, és jövőre a korábban tervezett 7 milliárd rubel helyett 70 milliárdos bevételre számít a privatizációból - közölte Elvira Nabiullina társadalmi és gazdasági fejlesztési miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

Nabiullina a Vlagyimir Putyin Novo Ogarjovo-i rezidenciáján tartott értekezlet után elmondta: összesen mintegy 450 részvénycsomagot fognak privatizálni az infrastruktúra területén működő vállalatokban, kikötőkben és repülőterekben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem privatizálják jövőre az állami Szberbank, a VTB, az államvasutak, az Aeroflot, a Rosznyeft és a Gazprom Nyeft részeit. Egyben cáfolta a korábbi híreket, amelyek szerint a moszkvai Seremetyevo légikikötőt, vagy annak részét magánkézbe adnák, nem zárta ki viszont egy üzemeltető társaság bevonását.

Vlagyimir Putyin kormányfő az értekezletet megnyitva hangsúlyozta: a válság idején jelentősen megnőtt az állam jelenléte a gazdaságban, de a problémák enyhülésével, a gazdaság helyreállásával és a tartós növekedéshez visszatéréssel szükség lesz pontos tervre arról, mit kezdjen az állam a felesleges vagyontárgyakkal. "Az elemzések kimutatták, hogy ezek az állami vállalatok részben éppen úgy működnek, mint a magáncégek, kizárólagos céljuk a jövedelemszerzés, de közben ingyen használják az állami tulajdont" - mondta.

Putyin úgy vélte, az állami jelenlét növekedése a gazdasági válság idején az állam természetes reakciója volt arra, hogy a magánszektor részben nem tudott megbirkózni a nemzetközi válság miatt növekvő problémákkal, és az államhoz fordult segítségért. Hangsúlyozta azonban, hogy minden egyes konkrét esetben alaposan meg kell vizsgálni, mennyire érdemes befektetni a privatizált cégekbe, hoz-e a befektetés javulást az adott cég gazdálkodásában, és hogy teljesülnek-e a nemzetbiztonsági követelmények, különösen a stratégiai jelentőségű ágazatokban.

Végül rámutatott: a privatizáció nem lehet sem ingyenes, sem kedvezményes, s ha az állami tulajdonból el kell adni, akkor csakis valós piaci áron, minden engedmény nélkül. És ebben az esetben a privatizáció hozzájárul a költségvetés feltöltéséhez is, ami nem mellékes a tervezett hiány miatt.

Putyin az értekezletet annak megvitatására hívta össze, hogy hogyan és mit privatizálnak a közeljövőben. A tervek szerint ugyanis az idén várható 3,2 billió, jövőre 2,9 billió rubel hiányt legalábbis részben privatizálásból szándékoznak fedezni, és ehhez módosítani kell a stratégiai jelentőségűnek minősített, s ezért nem elidegeníthető cégek listáját.