Fitch: félő, hogy kisiklik az ukrán IMF-program

Vágólapra másolva!
Komoly annak a kockázata, hogy kisiklik az ukrán IMF-program a gazdaságpolitikai fegyelem folytatódó eróziója miatt, ami késleltetheti a Nemzetközi Valutaalaptól várt finanszírozás következő részletének folyósítását - áll a londoni Fitch Ratings szerdán kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő megerősítette Ukrajna mélyen spekulatív, "B" szintű adósi besorolásait, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ehhez fűzött elemzésében a Fitch megállapította: az ukrán kormány gyakorlatilag feladta azokat a vállalásokat, amelyeket az IMF-program júliusi, második felülvizsgálata során tett. E vállalások közé tartozott a lakossági földgázárak emelése, amelynek célja az lett volna, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék (GDP) 6 százalékát.

A hitelminősítő most 8,5 százalékos - a Naftogaz konszolidációját is beleszámolva 11,1 százalékos - idei központi deficitet jósol Ukrajnában. A Fitch szerint aligha várható korrekció a 2010-es elnökválasztások előtt, Ukrajna számára azonban nehéznek bizonyulhat ilyen mértékű hiány finanszírozása az IMF és egyéb hivatalos pénzügyi intézmények támogatása nélkül.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy Ukrajna augusztusban és szeptemberben törlesztette lejáró eurokötvényben lévő államadósságát, és jövő év decemberéig nincs újabb kötvénylejárata. Emellett a globális és a térségi makrokilátások is javulnak valamelyest, javítva az exportra termelő ukrán cégek kilátásait is.