Új adóval sújtanák a benzint és a gázt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy az Európai Unió (EU) összes tagállamában vezessenek be egy olyan zöld adót, amit a széndioxid-kibocsátás alapján vetnének ki az energetikai termékekre - tudta meg a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli szervezet azt tervezi, hogy a széndioxid-kibocsátás alapján adóztatnák meg az energetikai termékeket, többek között az üzemanyagot és a földgázt. A jelenlegi szabályozás jellemzően az energiatartalom alapján veti ki a zöld adót, ezen változtatna most az EB.

A tervezet még számos módosítás előtt áll, arra ugyanis rá kell bólintania az összes tagállamnak. Az új adót 2013-ban vezethetik be a legkorábban a kontinensen, bár például Franciaországban már létezik ez az adótipus. Gondot azok az államok okozhatnak, amelyek ellenzik az európai szintű szabályozást, ilyen ország például az Egyesült Királyság.

A WSJ szerint a zöld adó terve jól illeszkedik abba az európai folyamatba, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásak visszaszorítását célozza. A tervek szerint az 1990-es szinthez képest 2020-ig 20 százalékkal kell csökkenteni az emissziót.

Magyarországon az üzemanyagok és egyéb kőolajtermékek után környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. Az üzemanyag-termékdíjat a jövedéki adó részeként fizetjük meg, annak mértéke pedig a jövedéki adó 3 százaléka.