Vágólapra másolva!
Többször ismétlődő jelenség és megállapítás már, hogy pozitív jelek mutatkoznak az európai gazdaságokban, de ezekben még nagy szerepük van a gazdaságélénkítési csomagoknak. "Esély mutatkozik arra, hogy a kedvezőtlen folyamatok visszájukra forduljanak" - fogalmazott a Magyarországot képviselő Oszkó Péter az uniós pénzügyminiazterek ülése után az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban már látszanak a gazdasági talpra állás jelei, köztük a pénzügyi piacok stabilizálódása és a bizalom javulása, de a folyamat még törékeny, ezért továbbra is indokolt a kormányzati támogatások folyósítása a fellendülés érdekében - állapították meg a tagországok pénzügyminiszterei keddi luxembourgi találkozójukon.

Az EU pénzügyminisztereinek testülete hangsúlyozta azt is, hogy "növelni kell az államháztartás hatékonyságát" a tagországokban, illetve "intenzívebbé kell tenni a szerkezeti reformokat már rövid távon is". "Legkésőbb 2011-ben az államháztartás konszolidációjának minden tagállamban meg kell kezdődnie" - áll a közleményben. A nagyon eladósodott országokban a lefaragásnak már jövőre meg kell kezdődnie - adta értésre az elfogadott szöveg, amely e ponton nem nevezett meg tagállamokat.

Oszkó Péter szerint Magyarország ebben lényegesen megelőzi az EU-tagállamok többségét, azoknál gyorsabban elvégzi a konszolidációs munkát. Hazánkban már idénről jövőre is csökken az államháztartási hiány, és 2011-ben, amikor mindenki másnak a strukturális hiányt kell évi legalább fél százalékkal mérsékelni, a magyar deficit már 3 százalék alatt lehet. "Kikerülhetünk a túlzott deficit miatti eljárásból, mire más országoknak el kell kezdeniük foglalkozni a túlzott deficit problémájával" - fogalmazott a magyar miniszter. "A kivezetési stratégiák Magyarország számára nem fognak új problémát jelenteni" - tette hozzá.