Az ukránok ígérik, idén nem lesz gázárvita

Vágólapra másolva!
Idén nem lesz gázárvita Ukrajna és Oroszország között, annak ellenére sem, hogy Ukrajnának nagyon nehéz kifizetnie az orosz importgázt - hangoztatta a Reutersnak adott nyilatkozatában az ukrán kormány második embere.
Vágólapra másolva!

"Bízom benne, hogy ebben az évben okkal hihetjük, nem lesz harmadik gázháború" - idézte Hrihorij Nemirja ukrán miniszterelnök-helyettest kedden a Reuters hírügynökség.

Az orosz importgáz következő évi áráról és az elmaradt ukrán törlesztések körül kialakult viták miatt 2006 januárjában, majd idén januárban is hetekre leállt az orosz földgázexport Ukrajnán áthaladó része Európa felé.

Az orosz gáz októberi importjának kifizetéséről Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő november 19-20-án egyeztet kétoldalú tárgyaláson, és mindent megtesznek, nehogy új vita törjön ki - mondta az ukrán miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette azonban, hogy a helyzet nem könnyű, mert a két ország a válság közepette próbál megegyezni. Az ukrán kormánynak egymilliárd dollárjába kerülhet még az idén, ha az államfő nem vétózza meg a minimálbér emeléséről szóló törvényjavaslatot. Ráadásul, ha emelik a minimálbért, akkor az IMF nem utalja át Ukrajnának a 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkerete következő, 3,8 milliárd dolláros részletét.