Vágólapra másolva!
Hiába közölt a napokban több amerikai bank is a vártnál látványosan kedvezőbb negyedéves adatokat, a számok mélyére nézve nincs ok a feltétlen derűlátásra. Bizonyos fejlemények arra utalnak, hogy a gazdaságnak még számolnia kell a hitelpiac újabb megroppanásával.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten eleinte ismét erősödött valamelyest az a nézet, amely szerint a válság mélypontját már maga mögött hagyta a világgazdaság. Ezúttal a nemzetközi pénzügyi rendszerben szerfölött fontos szerepet játszó amerikai bankszektorból érkezett néhány pozitív hír.

A JP Morgan azzal indította a harmadik negyedéves jelentésüket közlő nagy pénzintézetek sorát, hogy 3,6 milliárd dolláros nyereségről számolt be. Ez részvényenként 82 centet jelent, míg az elemzők csak 52 centet jósoltak.

Erre senki sem számított

Az adat váratlanságát jelzi, hogy a Reuters által előzetesen megkérdezett szakértők becslései széles sávban szóródtak ugyan, de részvényenként 65 cent profitnál egyikük sem várt többet. Az is beszédes, hogy egy évvel korábban alig több mint félmilliárd dollár volt a JP Morgan profitja, vagyis részvényenként csupán 9 cent.

Ugyancsak meglepően jó, 2008 harmadik negyedévéhez képest csaknem megnégyszereződő nyereséget jelentett a Goldman Sachs bankház. A 3,19 milliárd dolláros profit egy részvényre vetítve 5 dollár 25 cent, bőven lepipálva az elemzők 4 dollár 24 centes várakozását.

A Citigroup veszteséget könyvelhetett el, de ennek mértéke jóval kisebb lett, mint arra számítani lehetett: részvényenként 38 helyett csak 27 cent. A Citigroup vezérigazgatója, Vikram Pandit bejelentette, hogy a pénzintézet mielőbb vissza akarja fizetni az állami bankmentő csomag keretében kapott 45 milliárd dollár segélyt.

Tízezer pont fölött volt a Dow Jones

Jóllehet az aktuális gyorsjelentési szezon tartogatott komoly csalódásokat is - például a General Electric részéről -, a piacon összességében erősödni látszott az optimizmus. Hosszú idő után először éppen ezen a héten emelkedett a New York-i tőzsde Dow Jones indexe 10 ezer pont fölé. (Ha az idei évet nézzük, a Goldman részvénye összesen 125 százalékkal drágult, a JP Morgané 50 százalékkal, a Morgan Stanleyé pedig 105 százalékkal.)

Az efféle egyértelmű trendek többnyire nem hagyják érintetlenül a magyar piacot sem, elvégre annak legfőbb alakítója a nemzetközi befektetői hangulat. Idehaza is ezekben a napokban erősödött egyéves csúcsra a pesti börze részvényindexe, a BUX, valamint az OTP-papír árfolyama. Utóbbi esetében kézzelfogható közelségbe került a rég látott 6000 forintos határ elérése.

A szép számok mellett ugyanakkor kijózanító adatok is napvilágot láttak. A JP Morgan gyorsjelentéséből kiderül, hogy a legalább 90 napja nem törlesztett lakossági hiteleinek értéke ma 20,4 milliárd dollárra rúg, ami több mint duplája az egy évvel ezelőttinek.

Növelni kell a tartalékokat

Alighanem ez az oka annak, hogy a bankot a válságban általános vélemény szerint kitűnően kormányzó vezetője, Jamie Dimon feltűnően visszafogottan kommentálta az eredményeket. "Látjuk ugyan bizonyos jeleit a fogyasztói hiteltörlesztés stabilizálódásának, de nem lehetünk biztosak benne, hogy ez a trend folytatódik" - idézte Dimont a Forbes magazin internetes oldala.

A JP Morgan - a lakossági hitelek miatti veszteségek fedezése végett - 2009 harmadik negyedévében újabb 2 milliárd dollárral volt kénytelen növelni a tartalékait, amelyek így már 32 milliárd dollárt tesznek ki. Ha a munkanélküliség nem mérséklődik az Egyesült Államokban, a banknak feltehetően további tartalékokat kell majd képeznie.

A Citigroup 8 milliárd dollárt volt kénytelen leírni rossz hitelein, ami ugyan kevesebb az egy évvel korábbi időszak 8,4 milliárdjánál, de így is nagyon magas összeg. Éppen ezért a Citi 802 millió dollárral növelte tartalékait.

Megint drágulhat a hitelezés

Ez a tendencia alighanem oda vezet, hogy emelkednek a hitelnyújtás költségei. A magasabb tartalékképzés kényszere és a szabályozó hatóságok által előírt szigorúbb tőkemegfelelési mutatók miatt tehát a hitelezés éppen akkor nehezedhet, amikor megindul a gazdasági kilábalás - állapította meg a Forbes. Márpedig ha így lesz, az értelemszerűen nemcsak az Egyesült Államokban lassítja le a talpraállást.

A Goldman Sachs vártnál jobb számait eközben az árnyékolta be, hogy a második negyedévhez képest jelentősen csökkent a vállalati egyesülésekből és felvásárlásokból származó bevétele. Ez pedig az elemzők szerint azt jelzi, hogy lényegesen visszaesett az egyesülési és akvizíciós aktivitás.

Az eszközök alapján az Egyesült Államok legnagyobb bankjának számító Bank of America (BoA) nyilvánosságra hozott jelentésével végül csírájában elfojtotta a JP Morgan profitszáma nyomán kibontakozó eufóriát. A BoA egymilliárd dollárt bukott a harmadik negyedévben: a befektetési banki ágazat jó eredményei semmivé foszlottak a lakossági hitelek 9,6 milliárdos vesztesége miatt (egy évvel korábban 4,4 milliárd volt az innen származó veszteség). Ezt a Wall Street is megérezte, a hét végére visszaesett 10 ezer pont alá a Dow Jones mutató.

A hurrikán középpontjában

Szemléletesen érzékelteti a helyzetet a CreditSight nevű cég elemzőinek a héten megfogalmazott véleménye. Eszerint a bankszektor jelenleg a hitelválság "hurrikánjának" középpontjában van, látszólagos nyugalomban - érdemes tehát felkészülni a krízis újabb, közelgő csapásaira.