Vágólapra másolva!
Ismét élre került a közép-európai bankok versenyében az OTP. A Deloitte szerint 2009 elején szembesült igazán nagy kihívásokkal a szektor, amelynek mielőbbi stratégiaváltásra lesz szüksége.
Vágólapra másolva!

A Deloitte évente elkészített, Régiós 500 nevű felmérésének részeként rangsorolt közép-európai bankmezőnyben az OTP visszaszerezte vezető pozícióját a tavalyi első cseh CSOB-tól - áll a könyvvizsgáló cégnek az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Az első húszban az OTP-n kívül még három magyar pénzintézet szerepel: a K&H a 16., a CIB a 17., az MKB pedig a 20. helyezett.

Az OTP részben annak köszönheti első helyét, hogy a CSOB a hitelek korlátozására és kintlévőségeinek csökkentésére kényszerült anyabankja, a KBC pénzügyi stabilitása érdekében. A korábbi második, a lengyel Pekao Bank a negyedik helyre esett vissza mérlegfőösszegének csökkenése miatt.

A Pekao Bank lett ugyanakkor Közép-Európa legjövedelmezőbb bankja, megelőzve ezzel a kategóriát korábban vezető OTP-t. A mérlegfőösszeget tekintve egyébként a lengyel BRE Bank volt a top 10 egyetlen bankja, amely növekedést tudott felmutatni a március 31-ével végződött egyéves időszakban - holott a régió 50 legnagyobb bankjának átlagos eszközérték-növekedése 2008-ban, euróban mérve, még 10 százalékos volt.

A Deloitte tanulmánya megállapítja, hogy bár a közép-európai bankok a 2008-as évet a válság ellenére is sikeres évként könyvelhették el, 2009 első hónapjai már más kilátásokat tartogattak. A bankrészvények mélyrepülése közepette a vezetők a nyereségesség és a növekedés helyett a meglévő portfóliók kezelésére, a betét-hitel arány javítására, a kinnlevőségek behajtására összpontosítottak.

Fülöp András, a Deloitte Zrt. pénzintézeti szektorának vezető partnere úgy vélte, a következő, 2010-es ranglista valószínűleg képes lesz megmutatni, mekkora pusztítást végzett a válság a régióban. A számok mellett nagy kérdés még, hogy az eddigi, a gyors növekedésre alapuló banki stratégiát az egyes bankok milyen mértékben tudják átalakítani.