Bizakodó a német külkereskedelmi ágazat

Vágólapra másolva!
A BGA német nagy- és külkereskedelmi szakmai szervezet (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e. V.) kedden közzétett előrejelzése szerint a német külkereskedelmi ágazat az euró előrelátható erősödése ellenére is bizakodással tekint az elkövetkező hónapok elé.
Vágólapra másolva!

Egy berlini sajtókonferencián a BGA elnöke, Anton F. Börner elismerte, hogy a dollár gyengesége okoz némi problémát, ami az autóipari, gép- és berendezés gyártó, valamint a vegyipari szektorokat különösen érzékenyen érinti. Összességében azonban a külkereskedelmi aktivitás folyamatosan javulni fog, még az augusztusban kimutatott havi bázisú csökkenést követően is.

"Meggyőződésem, hogy az év hátralévő részében folytatjuk elveszített forgalmunk visszanyerését" - jelentette ki Anton Börner, hozzátéve, hogy az emelkedő trend a jövő évre is áthúzódik majd. A német exportőrök azonban várhatóan csak 2012-re lesznek képesek elérni a 2008-as, válság előtti kiviteli volument,

Az idén az export mintegy 18 százalékkal csökken, majd 2010-ben 10 százalék körül emelkedik a BGA szerint. Az import az idén 15 százalékkal csökken, jövőre pedig 7 százalék körül emelkedik.

A BGA előrejelzése szerint az euró/dollár árfolyam az elkövetkező hónapokban átlépi az 1,50-es küszöböt és kísérletet tesz az 1,60-as határ áttörésére is, mielőtt megállapodna 1,45 és 1,55 között.