Békésnek 2,5 milliárddal juthat kevesebb

Vágólapra másolva!
A következő esztendőben akár 2,5 milliárd forinttal is kevesebb pénzzel gazdálkodhat a Békés Megyei Önkormányzat, mint az idén, ha a jövő évi költségvetésről szóló törvénytervezet szerint kell működnie, amennyiben így lesz, hitelt kell felvenni a működéshez - közölte a grémium elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Békéscsabán.
Vágólapra másolva!

Domokos László (Fidesz) elmondta: a megközelítőleg 20 milliárd forint költségvetésből tevékenykedő önkormányzat vezetésének számításai szerint 2010-ben legalább 1,5 milliárd forinttal kevesebb működési bevétel áll majd a rendelkezésükre, illetve ennyivel növekszik az a költség, amit nem kompenzál a központi költségvetés. A megyei önkormányzat elnöke példaként említette a személyi jövedelemadóból és az illetékekből származó bevételek csökkenését, valamint a forgalmi adó emeléséből adódó többletkiadásaikat.

A normatívák csökkentése közlése szerint azt jelenti, hogy az önkormányzat az eddig szabadon felhasználható központi forrásait alig tudja átcsoportosítani olyan szolgáltatások működtetésére, amelyekre eddig sem kaptak elegendő támogatást.

A közgyűlés vezetője aggályosnak nevezte a megye fenntartásában működő kórház finanszírozását is. Mint mondta, ha az eddig ismert formában kívánja a szaktárca támogatni a kórházat, akkor a következő esztendőben a hiány elérheti az egymilliárd forintot is.

Így összességében akár 2,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat Békés megye, s ennek következtében - bár korábban átszervezték az intézményrendszert és így elérték az egyensúlyi költségvetést - jövőre a működésre hitelt kell felvenniük.

Domokos László hozzátette: az önkormányzatnak szerencsére nem kell a pénzpiachoz fordulnia, mert korábban kibocsátottak egy csaknem tízmilliárd forint értékű kötvényt, így annak terhére megpróbálhatják áthidalni a forráshiányt.