Házkutatás az MKB anyabankjánál

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelést sejt a müncheni ügyészség az MKB anyabankjánál. A gyanú szerint a bajor nagybank szándékosan drágán vásárolt meg egy kisebb, problémás pénzintézetet.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott szerdán a müncheni ügyészség az MKB Bank többségi tulajdonosánál, a Bayerische Landesbank (BayernLB) bajor tartományi banknál. Az ügyészségi nyomozók a BayernLB és egyik leányvállalata, a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank irodáit kutatták át.

Az ügyészség a HGAA 2007-ben történt átvételével összefüggésben indított eljárást, azt gyanítja ugyanis, hogy a bajor állam többségi tulajdonában álló BayernLB szándékosan túl magas árat fizetett az osztrák HGAA-ért. Német sajtóhírek szerint a hatóság elsősorban Werner Schmidt, a BayernLB tavaly februárban lemondott vezetőjének szerepét vizsgálja.

A bajor bankház 1,7 milliárd euróért szerezte meg a HGAA 67,1 százalékát két évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy terjeszkedjen a dél-kelet-európai régióban. Az ügyletet nagy sikerként könyvelte el a tartományi kormány is, holott előzőleg az osztrák bankfelügyelet egy sor hiányosságot tárt fel a HGAA-nál, amelyek végül több százmillió euró költséget okoztak az új anyabanknak.