Bajnai 2010-ben sem lazítana

Vágólapra másolva!
Jövőre sem lehet lazítani a költségvetési szigoron, a 3,8 százalékos hiánycél Magyarország biztonságának az ára - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint az egyes bevételkiesést jelentő lépésekre, mint amilyen a távhőáfa csökkentése is, a szigorú költségvetés miatt van lehetőség, ezek egy részének fedezetét a tartalékokból finanszírozzák. A tartalékot azonban nem nullázták le, sőt a "szokásosnál" is többet képeztek.

A közösségi közlekedésről szólva a kormányfő kiemelte, hogy ennek átalakítása hároméves folyamat lesz, amelyet ez a kormány csak elindítani tud, vállalva a konfliktusokat. A miniszterelnök szerint e területen legalább négy tételnél érhető el megtakarítás, ide sorolta a közösségi közlekedés párhuzamosságainak megszüntetését, a tarifák emelését, a kedvezmények rendszerének felülvizsgálatát - a 65 év felettiek utazási kedvezményének megőrzése mellett -, a "vízfej" felülvizsgálatát, a pazarlás megállítását. Leszögezte: sem az önkormányzati, sem a közösségi fejezeténél nincs további mozgástér.

Arra a felvetésre, hogy a kormány rövid távú túlélési költségvetést készít-e, Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy kormánya olyan ésszerű változtatásokba kezdett, amelyekbe 10-12 éve nem fogtak bele a kabinetek. Ennek illusztrálására a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer átalakítását hozta fel példaként.

Szerinte aki arról beszél, hogy lehet 6 százalékos költségvetési hiányt is csinálni, az a magyar családokat és a munkahelyeket veszélyezteti. Arra a kérdésre, hogy a költségvetés elfogadása után mit csinál a kormány, a miniszterelnök úgy reagált: a kormánynak az utolsó pillanatig a munkahelyteremtésért kell dolgoznia. A pécsi vízközműről szóló vitával kapcsolatban annyit mondott: ez egy önkormányzat és magánvállalkozás közötti vita, de az üzenete nagyon veszélyes, mert megkérdőjelezi, hogy Magyarországon jogbiztonság van-e.