Áfaemelésen gondolkodik a román kormány

Vágólapra másolva!
Jövő évtől emelhetik az áfát Romániában, a kormány annak függvényében határoz majd erről, hogy sikerül-e tartani a tervezett költségvetési hiányt vagy sem - derült ki Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter keddi nyilatkozatából.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint 2010-től növelni kell a költségvetési bevételeket, amelyek a román bruttó hazai terméknek (GDP) csak a 31,8 százalékát teszik ki. Ez a régióban az egyik legalacsonyabb szint.

Az esetleges áfa-emelésről szóló nyilatkozatokat az váltotta ki, hogy a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi újság keddi számában hírül adta: információi szerint Traian Basescu államfő egy zárt ajtók mögött befektetőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette, ha választania kell a jelenleg 19 százalékos áfa és a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó és nyereségadó emelése közül, akkor az előbbi növelése mellett döntene.

A Capital című gazdasági hetilap elektronikus kiadásában azt a következtetést vonta le, hogy pénzügyminiszter is beismerte: a kormány fontolgatja az áfa emelését. Pogea megerősítette, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadót és nyereségadót nem áll szándékukban emelni, ez utóbbi ugyanis vonzóvá tette Romániát a befektetők számára.

Bukaresti "hivatalos források" a Ziarul Financiarnak elmondták, hogy legföljebb három százalékos áfa-emelésről lehet szó, ami azt jelenti, hogy 22 százalékos áfa bevezetését mérlegeli a kormány.

Romániában a konszolidált költségvetés hiánya az első nyolc hónap után elérte a GDP 4,5 százalékát. Az idén Románia 7,3 százalékos államháztartási hiányt alkudott ki a Nemzetközi Valutaalappal, amelynek szervezésében Bukarest március végén csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú készenléti hitelmegállapodást kötött.