Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt olyan mértékben csökken az idén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, amire 40 év óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A Bangkokban zajló klímakonferencián tette közzé a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az ezzel kapcsolatos összefoglalóját, amely alapján az ügynökség arra számít, hogy az idén 3 százalékkal kevesebb káros anyag jut a levegőbe az elmúlt évhez képest, miközben eddig évente átlagosan 3 százalékkal nőtt a széndioxid kibocsátás.

A szervezet elemzői arra számítanak, hogy a csökkenés még folytatódik egészen 2020-ig, addig évente átlagosan 5 százalékos csökkenést várnak. Ennek nagyjából háromnegyede írható a recesszió számlájára, a többi a klímavédelmi intézkedéseknek köszönhető.

Az IEA szerint ez a csökkenés azt is jelenti: a világ közelebb kerül annak a célnak az eléréséhez, hogy a Föld légköre ne emelkedjék 2 foknál nagyobb mértékben.

A bangkoki klímakonferencián 180 ország küldöttei a decemberi koppenhágai értekezletet készítik elő, ott a 2012-ben lejáró, a károsanyag-kibocsátást szabályozó kiotói egyezmény megújításáról lesz szó.