Menesztették a türkmén olaj- és gázipari vezetőket

Vágólapra másolva!
A türkmén elnök leváltotta az ország olaj- és gázipari ágazatának több vezetőjét. Gurbanguly Berdimukhammedow leváltotta Annaguly Deryajew olaj- és gázipar miniszter, továbbá a Turkmennyefty olajipari cég elnökét, a Turkmengaz gázipari vállalat ügyvezető elnökét, valamint a gáz- és olajipari létesítmények építésével foglalkozó Turkmennyeftyegazsztroj elnökét.
Vágólapra másolva!

Az államfő egyidejűleg a leváltott Annaguly Deryajew olaj- és gázipar minisztert nevezte ki a Turkmennyefty olajipari cég élére. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az államfő bírálta az ágazati vezetőket, azt mondta, hogy az ágazatba hatalmas pénzeket fektet az állam, de ennek a megtérülése elmarad a várttól. Ennek oka az államfő szerint a vállalati vezetők felelőtlen magatartása. Az államfői bírálat kitért arra is, hogy lelassult a gázrendszer kiépítése az országban, és csökkent a kőolajtermelés.

Türkmenisztánban évi közel 10 millió tonna kőolajat bányásznak. Szakértők szerint az ország olajkészlete 20,8 milliárd tonna, gázkészlete 24,6 ezer milliárd köbméter.

Türkmenisztán az utóbbi időszakban többször jelezte: kész arra, hogy gázt különítsen el az Európai Unió által támogatott Nabucco-gázvezeték számára. Az EU az Oroszországot elkerülő Nabucco vezeték egyik fő nyersanyagbázisává szeretné megtenni Türkmenisztánt. Megállapodás azonban még nem született erről.