Vágólapra másolva!
A kórházak megtették az első tiltakozó lépést az egészségügy finanszírozásáról folyó vitában elfoglalt kormányzati álláspont ellen, kitűzték a zöld zászlót, a dolgozók és a szimpatizánsok pedig zöld szalagot viselnek. A szakminiszter nem tud többet ajánlani 4,5 milliárd forintál, a kórházak 25 milliárd forint többletfinanszírozást tartanak szükségesnek. Megkérdeztük az érintettetteket.
Vágólapra másolva!

Péntekre az ország szinte minden kórházában - az egrit kivéve - zöld zászlót függesztettek ki a finanszírozási gondok miatti tiltakozásul. Az egészségügyi dolgozók is zöld szalagot hordanak ugyanemiatt.

A kórházak és az egészségügyi kormányzat hetek óta egyeztetnek arról, hogy mennyivel több pénzt kéne juttatni az intézményeknek. A minisztérium először azt hitte, hogy sikerül a kórházak kedvére tennie, és az úgynevezett bázisfinanszírozás bevezetésével megoldódik a konfliktus. A fix összegű pénzosztás azonban nem tetszett a kórházaknak, hiszen túl keveset kaptak volna, ezért azt mondták: nem a finanszírozási technika a fontos, hanem az, hogy több pénz legyen. Ezért maradt a régi rendszer, ami figyelembe veszi a kórházak teljesítményét is.

Az egyeztetések következő fordulójában megint meglepetés érte a minisztériumot: a tárca azt hitte, hogy a kórházak letesznek az asztalra egy javaslatot, hogy miként lehetne átszervezni az intézményrendszert. A kórházak azonban végül visszakoztak, azt mondták: ez nem az ő feladatuk, a struktúra átalakításáért nem vállalnak felelősséget.

Most a tárgyalások leginkább már csak a pénzről szólnak, miszerint a kórházak 25 milliárd forintot szeretnének kapni, míg az egészségügyi minisztérium 4,5 milliárd pluszjuttatást kínál. Fordulat most a kormányoldalon várható: kedden ugyanis az [origo] információi szerint elképzelhető, hogy a pénzügyminiszter is részt vesz a kórházi egyeztetéseken. Biztosan csak annyit lehet tudni: Oszkó Péter pénzügyminiszter személyesen egyeztet Székely Tamás egészségügyi miniszterrel.

A kedd fordulópont lehet más szempontból is: a kórházak addig folytatják ugyanis a tiltakozás demonstratív fázisát, vagyis addig csak zöld zászlót függesztenek ki az épületek homlokzatára, az egészségügyi dolgozók pedig zöld szalagot hordanak majd. Ha a kormány nem enged, akkor a tiltakozásnak komolyabb formáit is bevetik majd várhatóan az intézmények, így akár a sztrájk sem kizárt végső esetben.