Vágólapra másolva!
Írországban tizenhárom éve legmagasabb szintre, 12 százalékra emelkedett a munkanélküliség az idei második negyedévben. A munkanélküliség 10,2 százalékos volt az első negyedévben és csupán 5,7 százalékos a tavalyi második negyedévben.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint valamikor 2010 első negyedében lábal ki az ír gazdaság a recesszióból, a munkanélküliség közel hat hónappal később tetőzik majd. A szakértők többsége azzal számol, hogy 2009 végére mintegy 14 százalék lesz a munkanélküliség és 15,5 százalék jövőre.

Vannak azonban olyan elemzői vélemények, hogy a munkanélküliség 14 százalék alatt csúcsosodik, miután egyre több állás nélkül maradt külföldi hagyja el az országot. Az idei első négy hónapban 65 100 külföldi távozott Írországból, ami 40 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. 1995 óta először fordult elő, hogy többen távoztak az országból, mint ahányan betelepültek.

Az idei második negyedévi 12 százalékos munkanélküliséghez hasonló nagyságút 1996-ban jegyeztek fel, amikor kezdetét vette az "ír gazdasági csoda".