Változik a BIX ingatlanalap-index

Vágólapra másolva!
A BAMOSZ Ingatlanalap Index (BIX index) módosításáról és az új BIX index kézikönyv elfogadásáról döntött a Bamosz elnöksége. Ezekre a megváltozott piaci környezet miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

A változások a 2009. október 1-i kosár felülvizsgálatkor lépnek életbe. Az ingatlanalap-piacon 2008 végén, 2009 elején végbement átalakulások, változások szükségessé tették a BIX index összetételének módosítását.

A korábban a piac 90%-át lefedő nyilvános nyíltvégű alapok szegmensének szűkülése és a zártvégű alapok körének ezzel párhuzamos jelentős bővülése (két nagy ingatlanalap áprilisi zártvégűvé alakulása) szükségessé tette az index kibővítését annak érdekében, hogy a hazai ingatlanalapok teljesítményéről minél pontosabb és továbbra is átfogó, a piac átlagos teljesítményének megítélésére alkalmas képet mutathasson az index. A BIX index jelenleg kizárólag a Magyarországon kibocsátott, nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokat foglalja magába.

A BAMOSZ Elnöksége úgy döntött, hogy a BIX indexet a jövőben is fenn kívánja tartani, és ennek érdekében módosítja az index összetételét oly módon, hogy abba a zártvégű alapok is bekerülhessenek. A részletek kidolgozásával elkészült a BIX módosított kézikönyve. Ennek eredményeként a nyilvános nyílt végű alapokon túl a nyilvános zártvégű alapok, valamint a zártkörű, de a BAMOSZ honlapon hivatalosan adatot szolgáltató (tehát transzparens árinformációval rendelkező) - jellemzően csak intézményi befektetőknek elérhető - alapok beemelésével nő az index reprezentativitása.