Válsághíradó: fontos szinten az OTP, táncoló forint, biztató Bernanke-beszéd

Vágólapra másolva!
Szerdán nem jelenik meg fontos magyar adat, külföldön, elsősorban Amerikában azonban nagyüzem lesz, egyebek mellett közzéteszik a legfrisebb inflációs statisztikát. Kedden gyengült és erősödött is a forint, igaz, meglehetősen szűk sávban mozgott, a BUX emelkedett, az OTP pedig lélektanilag fontos szinten végzett. A VW új márkákkal, esetleg a Suzukival bővítené kínálatát, a Bosch pedig világszerte 10 ezer embertől válna meg.
Vágólapra másolva!

Fontos magyar makroadat nem jelenik meg szerdán, így a magyar porondon a forint árfolyamának és a BUX mozgása lesz érdekes.

Európában már színesebb a menü. Az Egyesült Királyságban a legfrissebb munkaerő-piaci statiszikát, Svájcban a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló adatok hozzák nyilvánosságra, az eurózónából a legújabb fogyasztói árindex érkezik.

Az Egyesült Államokban egy sor jelentés lát napvilágot. Az inflációs adatok mellett publikálják az ipar teljesítményéről és a folyó fizetési mérleg alakulásáról szóló adatsor. Majd az illetékes hivatal megjelenik az olajtartalékok változását tükröző számsor, és közzétesznek egy lakáspiaci indexet is.

Lélektani szinten az OTP, szűk sávban mozgó forint

A BUX 1,4 százalékos emelkedéssel, 19 497 ponton zárt kedden, a vezető papírok közül a Mol 2,4 százalékkal 14 900 forintra, az OTP Bank papírjai 1,73 százalékkal drágultak, így a lélektani 5000 forintos szinten fejezték be a kereskedést.

A kedvező gazdasági mutatók és bizakodó nyilatkozatok hatására kedden ismét emelkedtek a részvényárfolyamok a New York-i értéktőzsdén.

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulása erősítette a forintot, ami 272 alá tért az adat közlése után. Később némileg visszagyengült a magyar fizetőeszköz.

Ben Bernanke Fed-elnök bejelentette, hogy a válság - a számok tanúsága szerint - véget ért.

Felemás hírek Magyarországról

Olyan mértékben javult Magyarország hitelessége az elmúlt hónapokban, hogy jövőre el lehet majd dönteni, szükséges-e még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a Dow Jones hírügynökségnek.

Magyarország a régió legrosszabb helyzetű országai között van a nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte szerint.

Elsősorban a járműexport jelentős visszaesése miatt júliusban közel 20 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye.

A második negyedévben a telefonbeszélgetések 76 százalékát mobiltelefonon bonyolították Magyarországon, és jelentősen növekedett a moblinternet piaca.

Elbocsát a Bosch, új márkákat szerezne a VW

A Magyarországon is jelen levő Robert Bosch német járművillamossági cég az idén összesen 10 ezer embert tervez elbocsátani.

Beelőzhetnek a fejlődő országok a fejlettekhez képest - áll az ING elemzésében.

Új márkákkal - esetleg a Suzikval - bővítené kínálatát a Volkswagen-csoport.

A második negyedévben a foglalkoztatás visszaesése ellenére is ugrásszerűen megemelkedtek a bérköltségek az eurózónában.

A nyári hónapokban bővült európai autópiac, Magyarországon azonban továbbra is kiábrándító a helyzet.