Válsághíradó: drágulás Budapesten és New Yorkban, olcsóbb lesz a gáz, visszacsúszott a Váci utca

Vágólapra másolva!
Szerdán a magyarországi üzletek forgalmáról tanúskodó statisztika lát napvilágot, az Egyesült Államokban pedig a Fed kamatdöntése és az ahhoz fűzött kommentár lehet érdekes. Kedden a BUX erősödött, a Magyar Telekom kivételével a vezető papírok drágultak, az OTP például 2,6 százalékos pluszt ért el. A Magyar Energia Hivatal elnöke szerint csökkenhet a gáz ára, a Váci utca pedig hátrébb került a bevásárlóutcák világranglistáján.
Vágólapra másolva!

Szerdán a legfrissebb kiskereskedelmi adatokkal jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal.

A legutóbb közétett adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 2009 első félévében 3,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, a júniusi forgalom pedig 2,2 százalékos csökkenést mutatott. Júniusban havi összevetésben 0,5 százalékos volt a növekedés.

Az európai hírek közül a németországi és ez eurózónából érkező beszerzési menedzserindex mellett a Bank of England jegyzőkönyve, és a norvég kamatdöntés lehet érdekes. Az Egyesült Államokban a pénzügyminiszter beszéde, illetve a jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntése és az ahhoz fűzött kommentár befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Erősödés Budapesten

A forint árfolyama alig mozdult el kedd estére a hétfő késő esti szintről, röviddel 20 óra előtt, az euró 270,91 forintnál járt.

A BUX 1,5 százalékos emelkedéssel, 20 649,97 ponton zárt kedden. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

A három legfontosabb Wall Street-i tőzsdeindex pozitív tartományban zárta a keddi kereskedést.

Az elmúlt félben nagyot robbantott az OTP árfolyama, ami sok kisbefektetőt is vonzott. Érdemes azonban óvatosnak lenni, a válság előtti 11 ezer forintos ár még nagyon messze van és más veszélyek is leselkednek az OTP részvényeire.

Oszkó elszakadna az IMF-től

A terv az, hogy Magyarország a finanszírozásban próbáljon meg elszakadni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter egy keddi rádióműsorban.

A magyar költségvetési reformot pozitívan méltató összeállítást jelentetett meg a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap kedden.

A "törékeny stabilizáció" kifejezéssel lehet jellemezni a magyar, a lett és az izlandi gazdaság jelenlegi állapotát, kilábalásról azonban még korai lenne beszélni - áll a Moody's elemzésében.

Nem egyeztek meg a kórházak finanszírozásáról

Bázisfinanszírozás egyelőre nem lesz, de több pénz sem, ezért a pénzügyi ellehetetlenüléstől tartó kórházak várhatóan beváltják a fenyegetésüket, miszerint tiltakozásul kitűzik a zöld zászlót. Az egészségügyi miniszter reméli, hogy az ellátás visszafogásáig nem jutnak el, egyébként pedig megszüntetne 3200 ágyat.

Október elsejétől országos átlagban közel 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Matos Zoltán a Magyar Energiai Hivatal elnöke.

Továbbra is a New York-i Fifth Avenue a legdrágább bevásárlóutca a világon - derül ki egy friss elemzésből, amely szerint a budapesti Váci utca négy hellyel visszaesett a világranglistán.

Továbbra is London és New York a világ két legversenyképesebb üzleti központja a londoni City által kedden közzétett világrangsor szerint. Budapest pontszáma jelentősen javult, ám - több más kelet-európai fővároshoz hasonlóan - helyezése romlott a listára felkerült új nevek, illetve az ázsiai központok rohamos előretörése miatt.

Per indul a Bank is America ellen

A befektetők megtévesztése miatt fogják perbe a Bank of America-t, erősítette meg az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága.

Az amerikaiak a recesszió és a munkanélküliség miatt alaposan összehúzták a nadrágszíjat - derült ki a kedden közzétett éves népszámlálási adatokból.

A kínai GDP 8,2 százalékos növekedését jósolja 2009-re az Ázsiai Fejlesztési Bank (ÁFB) kedden kiadott előrejelzésében.