Válsághíradó: kamatvágás, forinterősödés, optimistább IMF

Vágólapra másolva!
A jegybank várakozásnak megfelelő kamatvágása után még erősödni is tudott valamelyest a forint hétfőn. Csaknem elérte a 10 százalékot a hazai munkanélküliségi ráta. Az egyik nagy hitelminősítő szerint a választások után sem változik érdemben a magyar gazdaságpolitika. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal az ipari termelői árak augusztusi alakulásáról készített jelentését hozza nyilvánosságra kedden. Júliusban az idén jelentős hanyatlást mutató ipar árai a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal csökkentek, míg éves szinten 6 százalékkal emelkedtek.

Számunkra fontos adatok jelennek meg több uniós államban: Németországban a helyi statisztikai hivatal a szeptemberi infláció becslését teszi közzé, Olaszországban pedig egy fogyasztói bizalmi index lát napvilágot. Az Egyesült Államokban az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed chicagói és dallasi tagbankja tesz közzé egy-egy, a gazdaság állapotáról szóló jelentést.

Ez történt hétfőn

A jegybank nem lepte meg a piacot, a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot.

Enyhén erősödött a forint a kamatvágás nyomán: az eurót 270 forint alatt jegyezték délután.

A BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 20 578,31 ponton zárt, a vezető részvények többsége erősödött.

Csaknem 10 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett a KSH, ez 2,4 százalékponttal magasabb az előző év azonos időszakában mértnél.

Felfüggesztette a minisztérium a "Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci programot, mert az igényelt támogatások átlépték a 10 milliárd forintos keretet.

Agresszív kereskedelmet gyanít a PSZÁF a cseh Capital Partners magyarországi működésében, így a GVH-hoz utalja az ügyet.

A német A Company megveszi a Budapest Film 51 százalékát.

Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében.

Az Erste elemzői szerint hosszú távú 65-68 dolláros hordónkénti olajárra kell számítani.

Az IMF közel 3 százalékra javítja a jövő évi globális GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését.

A Világbank vezetője, Robert Zoellick szerint megkérdőjelezhető a dollár mint elsődleges tartalékdeviza pozíciója.

German Gref, az orosz Szberbank vezérigazgatója elismerte, bankja kiszáll az Opelt megvenni szándékozó konzorciumból.