Válsághíradó - forinterősödés és agrárvita

Vágólapra másolva!
Erősen emelkedett a forint a devizapiacokon kedden. Közben a tőzsde enyhébb javulást mutatott. Itthon heves csatározások folynak az agráriumban és az élelmiszeriparban, Kelet-Európában pedig több országból is kedvezőtlen hírek érkeztek. Szerdán a német inflációs adatok és a brit külkereskedelmi statisztikák mozgathatják a nemzetközi piacokat - hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Külföldön német inflációs adatok, brit külkereskedelmi statisztikák és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi ülésének a jegyzőkönyve lát napvilágot. Új-Zélandon kamatdöntés lesz, ez - bár kevesen tudják - még a magyar forintot is befolyásolhatja, hiszen a távoli ország pénzének árfolyama áttételesen a mi valutánkra is hathat.

Itthon a Központi Statisztikai Hivatal a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról számol be, a 2009 január-július közötti időszakra nézve. Külkereskedelmi termékforgalmunkról előzetes adatot közölnek (szintén január-júliusi időszakra).

Mi történt kedden?

Megint 270 forint alatt járt kedden az euró, enyhe pluszban zárt a pesti tőzsde.

Agrárvitákról is szép számmal érkeztek hírek: összevesztek a mangalicatermelők, Csányi Sándor cége is állítólag beszállt a Herz szalámicég megszerzéséért folyó versenybe, a Magyar Agrárkamara pedig az EU-főbiztoshoz fordult gabonaügyben.

Ami a makromutatókat és az ország egészének megítélését illeti, előrelépett hazánk a versenyképességben, és a GDP-adat is egy kicsit jobb lett a korábban számítottnál.

Aranyláz kecsegtet Magyarországon is - erről az [origo] összeállításában olvashattak kedden.

Bírságok sorozatban

Kedden megbüntették a Budapest Magánnyugdíjpénztár elnökét.

Megbírságolta a CIG biztosítót a PSZÁF.

Ötmilliós bírságot kapott az Uniqa Biztosító.

Kelet-Európa bajban

Nagyon rossz hírek érkeztek kedden az ukrán gazdaságról.

Duplázódhat a lengyel büdzsé hiánya, erről a varsói kormányülés után tudósítottak a hírügynökségek.

Meredek lejtőre került a szlovák ipar.